Джон Оливър е известен, като водещ на комедийно шоу. Той обаче отива отвъд пределите на собствената си професионална сфера и предлага на всички финансови съвети, относно това как да управляват парите си. И може да се каже, че те звучат напълно логично.

Ето и някои от тях:

Започнете да пестите за пенсиониране веднага или направете машина на времето и започнете да пестите преди 10 години, ако е възможно.

Колкото по-рано започнете да заделяте средства, толкова по-малко ще трябва да заделяте, за да постигнете пенсионните си цели.

Според изследване от 2014-та година на Center for Retirement Research в университета в Бостън, 25-годишен трябва да заделя едва 15% от дохода си за да се пенсионира с адекватни спестявания на 62 години.

Ако стартът на спестяването се отложи до 35 годишна възраст, то този процент нараства до 24%. Тези, които стартират да пестят от 45-годишна възраст, ще трябва да заделят вече 44% от дохода си или близо половината от това, което заработват.

Преди да прибегнете до скъпи кредити, бъдете абсолютно сигурни, че нямате никакви други опции

Има кредити и... кредити. В среда на рекордно ниски лихви в момента по депозитите, направи си е "престъпление" да плащате лихви по кредитни карти, или стоки на изплащане от 15% на година, или дори повече...

Лихвите по потребителските кредити са в пъти по-ниски, в сравнение с тези на "бързите кредити", а условията и времето им за отпускане вече далеч не са толкова стриктни и дълги.

Тук, могат да се добавят и покупката на стоки на изплащане. Малката сума, която трябва да връщате на месец, може и да ви се струва привлекателна, но все пак става въпрос за оскъпяване, често над 20%. Приемете това като лихва, която ще платите за удобството. А защо да не изтеглите потребителски кредит с лихва от 7% например, вместо да плащате 20%?

Инвестирайте в нискоразходни индексни фондове

Това е един от най-ценните съвети на водещия. Може би той до голяма степен е "изплагиатстван" от инвеститори като Уорън Бъфет и Джак Богъл, но това не го прави по-малко важен. Това е един от най-удачните начини за инвестиране на пазара. При това на много ниска цена.

Според изследване на нобеловият лауреат Уилиам Шарп, ще трябва правилно да познавате в 82% от случаите, ако се опитвате да подберете най-подходящия момент за инвестиране, за да постигнете същата доходност като на стратегията "купи и дръж". Смятате ли, че можете да постигнете такъв процент?

В допълнение при активната търговия със сигурност ще имате и далеч по-големи транзакционни разходи, които сериозно ще ядат от доходността ви.

Нискоразходните фондове, поддържат разходите си ниски, благодарение на това, че не наемат много портфолио-мениджъри и следват ясна и разбираема стратегия за инвеститорите.

Попитайте финансовия си консултант за опита и сертификатите му

Има най-различни сертификати, които дават право на експертите да ви помагат с управлението на спестяванията ви. Ето защо напълно логично е да се осведомите с каква квалификация и опит разполага човекът, на който поверявате трудно припечелените ви средства.

Разбира се квалификацията е само едната страна на монетата. Може би дори по-важно е какъв е опитът, с който разполага финансовия ви консултант.

В допълнение важно е дали вашият консултант получава комисиони от определени фондове и дали ви препоръчва инвестиционни схеми, от които директно ще се облагодетелства по някакъв начин.

Постепенно преминавайте от акции към облигации с напредване на възрастта

Мисленето зад този съвет е, че инвеститорите трябва да поемат по-малко рискове с наближаване на пенсионната им възраст. И това е така, не защото пазарът не би се възстановил, след потенциален срив, а защото инвеститорите най-вероятно няма да имат достатъчно време, за да чакат това да се случи, поради напредналата им възраст.

Дръжте комисионите ниски, подобно на млякото под 1%

Важно е инвеститорите да следят таксите и комисионите които плащат, за да търгуват. Оливър съветва, процентът на тези разходи да се гледа да е под 1%.

Подобно на доходността, таксите и комисионите се капитализират с времето и набъбват бързо. В изследване, наречено "Retirement Gamble" доходността от 7% на година се намалява с две трети за период от 50 години, при 2% годишни разходи за такси и комисиони.

Направо да му се чуди човек на Джон Оливър за цялата тази инвестиционна мъдрост. Човек би казал, че си е сбъркал професията и е трябвало да стане финансов съветник.

И докато сме на темата на звезди артисти, няма как да подмина и един финансов магьосник. Става въпрос за Хари Потър, или по-скоро за актьора изиграл неговия образ - Даниел Радклийф. А защо финансов магьосник? Веднага обяснявам...

Много често съм казвали, че ключът към забогатяването е в това да живеете "под възможностите си". За скептиците, ще дам пример с Хари Потър (Даниел Радклийф). Въпреки, че Радклийф става много известен и спечелва доста добро състояние за несретната си възраст, той не е похарчил нито цент от богатството си в размер на над 100 милиона долара, от участието си в популярната поредица. А вие какво щяхте да направите, ако имате 112 милиона долара? Много е възможно това състояние да се е стопило до момента... Радклийф е изкарал 95.6 милиона долара от поредицата "Хари Потър". Това едва ли е особена изненада, предвид на факта, че осемте филма от франчайза, където той играе главната роля, са със сумарни приходи в размер на 8 милиарда долара по целия свят. Вече тридесет годишния актьор обаче, съхранява богатството си много ревностно, като през 2019-та година го е увеличил с 3 милиона долара.

"Наистина не правя нищо с парите си", коментира Радклийф, пред изданието Belfast Telegraph в интервю отпреди три години. "Много съм благодарен за това, което имам. Наличието на подобно състояние означава, че не трябва да се притеснявам за пари, което е много приятна свобода. Тази свобода ми дава спокойствие и да следвам кариерата, която искам... За хората, които са ме гледали, искам да дам някаква стойност, а не да участвам в скапани филми до края на живота си за пари", коментира Радклийф.