Лошо е да оставяте телефона ви да се зарежда цяла нощ, опасно е да изключвате компютъра си много често - това са само част от съветите, които повечето от нас са чували. Всъщност обаче това са едни технологични митове, които въобще не са верни. Business Insider публикува най-натрапчивите от тях:

1. Компютрите Mас не могат да бъдат заразени с вируси

Всъщност компютрите на Apple като всички останали са податливи на зловреден софтуер. Преди години от технологичния гигант се хвалеха, че техните машини не са толкова уязвими за вирусите, както тези на Microsoft. Компанията обаче набързо се отказа от това си твърдение, след като през 2012 г. хиляди лаптопи Mac бяха „нападнати” от Троянски кон.

2. С инкогнито браузър оставате анонимни

Широко разпространена е заблудата, че търсенето в браузъри, отваряни в инкогнито прозорци, е гарантирано анонимно. Всъщност то означава, че резултатите от търсенето няма да се запазят в историята, а също няма да се запазят отметките, както и автоматичната регистрация в сайтове. Информацията от сърфирането ви обаче е достъпна за сайтовете, които сте посетили, както и за интерент доставчика ви.

3. Митът за батерията на телефона

Много вярват, че оставянето на телефона да се зарежда цяла нощ, е пагубно за батерията. Въпреки това няма доказателства в полза на тази теория. Още повече модерните смартфони имат литиевойонни батерии, които сами спират да се зареждат, когато са достигнали пълния си капацитет.

4. Повечето мегапиксели са гаранция за по-добра камера

Експертите твърдят, че разликата между камера с 12 мегапиксела и такава с 8 мегапиксела не е чак толкова осезаема. По-скоро качеството на снимките зависи от това колко светлина може да пропусне сензора на камерата. Заедно с това по-големите сензори гарантират по-големи пиксели. Следователно по-важен е не броят, а големината на пикселите.

5. Не трябва да изключвате компютъра си всеки ден

Някои смятат, че изключването всяка вечер е опасно за компютрите и лаптопите. Всъщност истината е, че е добре да го правите, при това често. Според блога LifeHacker това пести енергия и ограничава амортизацията на отделните компоненти на машините.

6. Клетъчните телефони могат да причинят мозъчни тумори

Истина е, че мобилните устройства излъчват радиация, която може да бъде абсорбирана от човешката тъкан. “Няма никакви доказателства, че използването на устройствата може да доведе до развиването на онкологични заболявания”, коментира Лорън Фридмън от Националния онкологичен институт в САЩ.