Монтана вероятно ще бъде първият американски щат, който забранява достъпа до лични устройства на китайския медиен гигант TikTok. Губернаторът Грег Джанфорте подписа забраната, а законът трябва да влезе в сила на 1 януари.

TikTok беше обект на наблюдение от властите по целия свят заради притеснението, че лични данни могат да изтекат към китайското правителство, пише BBC.

Миналия месец властта в Монтана прие законопроект, който забранява TikTok на лични устройства с 54 срещу 43 гласа. Законът ще направи незаконно да се предлага това приложение, но не забранява на хората, които вече имат TikTok, да го използват.

Според Джанфорте една подобна забрана би допринесла за "приоритетът ни да защитим жителите на Монтана от наблюдението на Китайската комунистическа партия".

Според изявление на TikTok приложението е използвано от "стотици хиляди хора" в Монтана. Платформата за видеосподеляне смята, че забраната "нарушава правата на Първата поправка на хората от Монтана".

TikTok може да оспори законодателството.

Монтана има население от малко над 1 милион и забрани приложението на правителствени устройства миналия декември.

Според TikTok в САЩ има 150 милиона потребители. Въпреки че потребителската база на приложението се разшири през последните години, то все още е най-популярно сред тийнейджъри и потребители на 20 години. В САЩ обаче има опасения, че TikTok може да представлява риск за националната сигурност.

TikTok е собственост на ByteDance. Наскоро правителството на САЩ заяви, че ByteDance трябва да продаде TikTok или да се сблъска с евентуална забрана в страната.

Санкциите важат за фирми, но не и за индивидуални потребители. Фирмите, които нарушават закона, са изправени пред санкции до 10 000 долара, които ще бъдат наложени от Министерството на правосъдието на Монтана.

Така гиганти като Apple и Google могат да бъдат глобени, ако позволят приложението TikTok да бъде изтеглено в Монтана от техните магазини за приложения.