Странно съобщение за опасност и за... тест получиха голям брой мобилни потребители у нас в сряда вечер.

Нотификацията, озаглавена BG-Alert Emergency Alert (предупреждение за извънредна ситуация - англ.) водеше до сайта bg-alert.bg, който обаче е недостъпен.

Към нея имаше единствено две думи, които обаче издаваха и естеството на "извънредната ситуация" - "test test". Въпреки тях, много хора се стреснаха от придруженото със силен звук съобщение.

За последните 40 години Европа е платила над €500 милиарда за щети от природни бедствия

За последните 40 години Европа е платила над €500 милиарда за щети от природни бедствия

Германия е най-пострадала европейска страна

Твърде често подобни изскачащи съобщения са признак за заразен с вируси смартфон, но тук става дума за нещо различно. На 1 ноември вечерта станахме свидетели на изпитание на системата за ранно предупреждение през клетките на мобилните оператори, която се казва именно BG Alert.

Какво е това?

Замисълът на системата е всеки потенциално застрашен от дадено бедствие или авария гражданин (спрямо локацията си) да получава информация и конкретни указания за действие.

Подобни възможности за достигане до населението имат властите в редица страни, включително - в съседните Румъния и Гърция. У нас проектът се забави значително.

Застрахователните искове заради природни бедствия: Най-големи от 2011-а

Застрахователните искове заради природни бедствия: Най-големи от 2011-а

През първата половина на годината те са за $50 милиарда, при икономически щети за $120 милиарда

По информация на "Капитал" BG-Alert е ангажимент на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", като през есента на 2022 г. е бил подписан договор с обединение от няколко компании на стойност 2,1 млн. лева, в рамките на който е трябвало да бъде създаден софтуерът за Cell Broadcast съобщения.

Технически системата е била готова още през лятото и тогава са започнали нейните вътрешни тестове. Тя е трябвало да влезе в експлоатация от 1 септември, но очевидно националните и регионални изпитания продължават.

Според БНТ официален национален тест ще има на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със специфичен звуков сигнал и вибрация.

Vivacom потвърдиха провеждането на изпитанието на системата в автоматично съобщение на своята линия за обслужване на клиенти: "По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата BG-Alert към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени". От оператора поднасят и своите извинения за причиненото неудобство.

От МВР посочиха, че съобщението не е било координирано с тях. "Съобщението, което са получили част от нашите граждани, е свързано с провеждане на тест на системата BG Alert, като на практика са предвидени официални тестове на системата от следващата седмица. Като от следващата стартират и следва да стартират от 7 ноември. По време на подготовката за тези официални тестове, знаете, че се провеждат и вътрешни тестове между изпълнителя на фирмата и операторите, и по погрешка - вместо в тестовата среда е изпратено съобщение в реалната", обясни пред БНР директорът на пожарната гл.комисар Александър Джартов.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов внесе още малко яснота по темата: