Френската Neoen SA ще си партнира с Tesla, за да инсталира една от най-големите литиево-йонни батерии в света в Австралия, след като компанията вече е постигнала сделка за мрежова връзка с оператора на електроенергийния пазар на държавата континент, пише Bloomberg.

300-мегаватовата батерия ще бъде разположена в югоизточния град Джийлонг, щата Виктория, ​​и ще използва технологията Megapack на Tesla. Батерията ще бъде два пъти по-голяма от обекта на Neoen"s Hornsdale в Южна Австралия, който беше най-голямото такова съоръжение, когато започна да работи през 2017 година.

Инсталирането на новата система във втория по население щат на Австралия ще помогне за модернизирането и стабилизирането на местната мрежа, която цели 50% от мощността да идва от възобновяеми източници до 2030 година, посочиха от Neoen. Базираната в Париж компания ще се стреми батерията да заработи до края на 2021 година.

Tesla прави най-голямата литиево-йонна батерия в света още по-голяма

Tesla прави най-голямата литиево-йонна батерия в света още по-голяма

Инсталацията вече е спестила $35 милиона на Австралия

Технологията за съхранение на електроенергия се внедрява във все по-голям мащаб, за да отговори на търсенето и за да се подкрепи нарастването на производството на вятърна и слънчева енергия. Около 951 милиарда щатски долара ще бъдат инвестирани в технологията до 2050 година, като две трети ще бъдат внедрени в системи с голям мащаб, показват прогнозите на BloombergNEF.

Tesla отчита нарастващо търсене на мрежови батерии, а новият австралийски проект ще предложи допълнителни доказателства, че системите са подходящи за "складиране" на вятърна и слънчева енергия, заяви председателят на компанията Робин Денхолм.

"Това, което виждаме, е, че много енергийни оператори по целия свят не искат да обновяват своите турбини от изкопаеми горива, те искат да складират, те искат да използват възобновяемата енергия", каза още той.

По думите на основателя на Tesla Илън Мъск енергийният бизнес на Tesla може един ден да се конкурира по размер с основния бизнес на компанията, а именно производството на електрически превозни средства.

Австралия влезе в рецесия

Страната, която избягваше рецесия 30 години, този път не успя да я предотврати

Икономиката отчита най-острия си спад от 1959 година насам

Neoen"s Hornsdale загуби статута си на най-голямата акумулаторна батерия в света от съоръжение, намиращо се близо до Сан Диего, Калифорния, което започна да работи тази година. В момента се планират няколко други по-големи проекта за батерии, включително в САЩ и Китай, показват данните на BloombergNEF.

"Голямата батерия ще помогне за защитата на нашата мрежа през лятото, ще създаде работни места и ще намали цените на енергията, както и ще подпомогне възстановяването ни от пандемията на новия коронавирус", коментира от своя страна Лили Д'Амброзио - министър на енергетиката, околната среда и изменението на климата в австралийския щат Виктория.

Мрежата на Виктория все още разчита в голяма степен на застаряващи инсталации, работещи с въглища, които стават все по-ненадеждни по време на екстремни горещини. През последните лета държавата претърпя многобройни прекъсвания на електрозахранването, тъй като системата се бореше с нарастването на търсенето.

Новият проект на Neoen във Виктория ще бъде подкрепен от договор за мрежови услуги от 250 мегавата с австралийския оператор на енергийния пазар и също така ще си партнира с мрежовия доставчик AusNet Services.

Приближава ли се Австралия до изграждането на първата си ядрена централа?

Приближава ли се Австралия до изграждането на първата си ядрена централа?

Ядрената енергетика в държавата континент е забранена със закон