За повечето хора посещението на ресторант е свързано с идеята за добро преживяване и вкусна храна. Не на последно вечерята навън идва и с разбирането, че човек ще се лиши с известна сума пари. Кога обаче една вечеря може да струва €1900 и какво толкова предлага тя?

Сайтът за главни готвачи KTCHNrebel представя топ 3 на едни от най-скъпите ресторанти в света.

1. Sublimotion от Paco Roncero в Ибиса, Испания

Ограничено до 12 гости на вечер. От 2014 г. Пако Ронсеро посреща гостите си в уникална и революционна стая в хотел Hard Rock. На това място кулинарното изкуство и технологичните иновации се съчетават, за да създадат цялостно, спиращо дъха и безпрецедентно емоционално преживяване.

С актуална цена на менюто от около 1900 евро на човек, звездният готвач предлага нещо повече от най-добрата висша кухня. Звездният готвач с две звезди "Мишлен" е създал превъзходно гастрономическо преживяване.

Освен различни готвачи, той е ангажирал и режисьор, композитор, диджей, моден дизайнер и илюзионист. По време на двадесетте курса на гостите се предлага несравнимо забавление, което включва очила за виртуална реалност, ястия на молекулярна основа, пълно музикално меню и перфектно изучена хореография. Това е преживелищна гастрономия от най-висока степен. Стръмната цена за вечеря в този островен ресторант включва вино и шампанско.

Какво представлява първият в света ресторант на балон с горещ въздух и колко струва преживяването?

Какво представлява първият в света ресторант на балон с горещ въздух и колко струва преживяването?

Прочутият готвач Анджелик Шмайнк от Нидерландия предизвика огромен фурор с отварянето

2. Guy Savoy de Paris в Париж, Франция

В Guy Savoy de Paris, разположен в необикновената обстановка на Hôtel de la Monnaie, Guy Savoy всеки ден пише нова глава в историята, започнала преди няколко десетилетия. Като малко момче той наднича в тиганите в кухнята на семейния си ресторант La Buvette de l'Esplanade в Бургун-Жалие.

Снимка 573860

Източник: iStock by Getty Images

Днес в Париж той заслепява с шест зали за хранене, украсени със съвременни картини и скулптури (много от които са предоставени назаем от Франсоа Пино) и прозорци със старомодни рамки с изглед към Сена. Великолепната обстановка по никакъв начин не отклонява вниманието на шеф-готвача от мисията му да превърне изисканата храна в празник - непрекъсната почит към френската кухня.

Истинско удоволствие е да откриете в менюто емблематичната му супа от артишок и трюфели, която се консумира с бриош, обилно намазан с масло от трюфели. Наред с други неща, френският шеф-готвач обучава звездни готвачи като Гордън Рамзи.

За меню с 13 ястия можете да очаквате да платите малко под 600 евро на човек. Но тази цена означава, че можете да се насладите на класически френски ястия като гълъб или патица, поднесени на един от най-добрите адреси в Париж.

3. Per Se в Ню Йорк, САЩ

Томас Келер открива Per Se през февруари 2004 г. Според уебсайта на Келер той е "първият и единствен готвач, роден в САЩ, който притежава множество три звезди Мишлен". Той се фокусира върху детайлите не само в кухнята, но и в цялостното представяне, обстановка и среда.

В своя шикозен ресторант с изглед към Сентрал парк шеф Кори Чоу е придал на по-новите американски рецепти лек френски привкус. Неговите характерни ястия са "Стриди и перли" - забайоне от перлена тапиока с поширани стриди и хайвер, и калот от говеждо месо на скара.

Кулинарните изкушения в Per Se показват, че съвършенството наистина съществува. Per Se предлага дегустационно меню за 355 долара, от които едно е вегетарианско. Но има много възможности за повишаване на цената: надграждането може да увеличи цената на менюто до 800 долара.

7-те най-стари ресторанти в света, които още работят

7-те най-стари ресторанти в света, които още работят

Те са издържали всякакви катаклизми, продължават да поддържат кулинарните традиции и са се превърнали в историческа забележителност