Криптотворецът Beeple, чието истинско име е Майк Винкелман, до ноември миналата година не беше продавал свое произведение за над 100 долара. Но вчера аукционът Christie"s продаде негова NFT колекция от творби за 69,3 млн. долара.

NFT означава non-fungible token (незаменяем токън) и се използва за репрезентация на различни предмети, например картички или, както е в случая, картини. Всеки един такъв токън е уникален от който и да е друг и съдържа информация за това кой пръв го е създал, което ги прави удобни за форми на изкуството, тъй като винаги може да се познае, че те са оригинални, а фалшифицирането на практика е невъзможно. Същевременно токъните много лесно могат да се трансферират онлайн.

Все пак NFT токъните не могат да се търгуват като криптовалути именно защото няма два идентични сред тях, даже и да съществуват на една и съща платформа, колекция или игра.

Цитираната от аукциона крайна цена е с включени всички такси и комисионни по сделката, като наддаването за колекцията Everydays: The First 5000 Days ("Всекидневие: Първите 5000 дни") беше спечелено със залог от 60,3 млн. долара. За колекцията са били получени 353 оферти, като предложението от 1 млн. долара беше постигнато само за час след началото на наддаването.

Цикълът е пътуване през творческия път на Beeple през изминалите 13 години, като сред творбите е и картина, съставена от хиляда други картини. Освен нея има десет картини с фантастична тематика, а продажбата им е най-скъпата NFT сделка в историята.

С продажбата, която е третата най-скъпа на жив творец, художникът на практика става и третият най-високоплатен артист на света.

Няколко фактора могат да обяснят изключително високата цена на колекцията. От една страна, Beeple има огромно количество фенове, като го следят общо над 2,5 млн. души в различните социални мрежи. От друга, той е много продуктивен. Цикълът Everydays не се ограничава само с продадената колекция, а всъщност включва по едно ново произведение всеки ден, като той беше стартиран преди над 13 години.

Освен това продажбите на NFT изкуство стават все по-популярни и според някои са бъдещето на продажбите на дигиталното изкуство изобщо. Освен цикъла на Beeple, само през февруари продажбите на подобни произведения достигнаха сумата от общо 342 млн. долара.

Самият артист, изглежда, е на същото мнение. "Разглеждам това като следващата глава в историята на изкуството", каза той. "Вече има начин да се колекционира дигиталното изкуство."