Според отчета на БФБ през миналата година имаше спад на основните индекси с около 10-20%. Най-големият спад беше точно, когато се обяви епидемията през март и началото на април 2020г. След това световните пазари започнаха да се възстановяват, като най-бързият и най-сериозен ръст беше на американските пазари. Българският пазар не успя да се възстанови толкова бързо. Това заяви изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Причината е в това, че на БФБ тези, които инвестират, гледат в по-дългосрочен план. В момента нямаме инвеститори, които хващат "късите вълни" и могат по-бързо да реагират и да движат цените", заяви той.

По думите му обаче през миналата година има сериозен ръст в ликвидността и в оборотите на борсата, което показва, че тя се използва много активно и може да бъде източник на ликвидност, когато е необходимо подпомагане на бизнеса. Още първите три месеца на тази година индексът възстанови две трети от загубите.

"Ако погледнем индексите на глобалните борси, тези, които се движат по един и същи начин, са именно борсите, които вече са превърнати в международни. На голяма част от тези борси се дублират част от инструментите. Индексите им се движат паралелно и това са пазари, които не са само в рамките на борсовата сесия, а по-скоро са денонощни пазари. Това, за разлика от глобалните пазари, няма как да се случи на локални пазари, които не са част от тази система", заяви той.

Как може да инвестираме сигурно по-малки суми и какви ще са рисковете за личните ни финанси през 2021-а?

Как може да инвестираме сигурно по-малки суми и какви ще са рисковете за личните ни финанси през 2021-а?

Пред Money.bg говори главният редактор на специализирания портал Infostock.bg Теодор Минчев

Кое може да увеличи търговията на БФБ?

Според Моравенов през последните години у нас се наблюдава подценяване на борсовия пазар.

"Основната причина е свързана с това, че той не можа да се възстанови от първата криза. Виждали сме и по-добри времена, но оттогава минаха много години и голяма част от инвеститорите или по-младите хора не са виждали тези времена, но това не значи, че те няма да се върнат", казва той.

През последните 6 години имаме и много сериозен бум на имотния пазар в България. "Знаем, че недвижимите имоти са по-близо до сърцето на българските инвеститори. Но сега има доста добро натрупване на потенциал и голяма част от българските инвеститори ще установят, че има възможности на БФБ и на капиталовия пазар", заяви той.

"Има компании на БФБ, които традиционно дават дивиденти, които през последните няколко години са средно от 3,5% и нагоре годишно, което сравнено с депозитите, дори и с доходите от наеми, са доста добра алтернатива", заяви той.

Основната функция на борсите е да бъдат източник на пари и да се използват за набиране на капитали и по този начин да расте българският бизнес.

"БФБ показва, че може да действа като такъв източник на финансиране, включително и в пандемията. Ако наблюдаваме какво сe случи през последната година - ние имаме увеличение на капитала на технологична компания, листване на още по-голяма и т.н. Това е основната роля на борсите - компаниите да имат възможност да набират капитал.", заяви Моравенов.

По думите му за една компания е много по-трудно да набере капитал от пазари, на които не е позната - трябва да е голяма, да има международен бизнес за да се случи. Освен това е много по-скъпо да бъде листната и да набере пари през големи пазари. Точно там е нишата на локалния пазар и на БФБ. Голяма част от българските компании са малки и средни предприятия и за повечето от тях е почти невъзможно да набират пари директно на големите пазари", казва той.

"На този етап интерес за листване проявяват компании, които от една страна са известни, но виждат, че със собствен ресурс трудно могат да правят растеж, който биха искали, имат нова пазарна ниша и искат да излязат на международния пазар и т.н. Другите компании са силно рисково иновативни технологични компании, които още са в сферата на т.нар. стартъпи. В момента има сериозен инвеститорски глад към такъв тип рисково инвестиране", заяви той.

Ще има ли светло бъдеще за пазарите през 2021-а?

Ще има ли светло бъдеще за пазарите през 2021-а?

Разговор с Красимира Паунина, изпълнителен директор на "Селект Асет Мениджмънт"

Тинĸ-тaнĸ зa ycтoйчиви финaнcи и eнepгeтиĸa

По думите на експерта сред последните инициативи на БФБ е създаване на Център на устойчиви финанси и енергетика.

"Той ще има ролята да акумулира всички знания и добри практики в областта на устойчивите финанси, което означава корпоративното управление, социална отговорност и опазване на околната среда. Да участва в международни форуми, да развива методологии, защото голяма част от българските компании са много засегнати от процеса по намалява на въздействието върху околната среда. Стандартите в момента се изграждат в Европа и ние ще участваме много активно в този процес", казва той.

По думите му ще бъде създаден индекс, който ще отличава най-добрите компании, които прилагат тези практики.