Спрямо началото на 2020 г. щатските пазарите приключват годината малко по-положително, докато при европейските нивата са все още под тези от началото на годината. "Не би следвало да има сътресения до края на годината, като това, на което станахме свидетели в началото на 2020 г." Това заяви Красимира Паунина, изпълнителен директор на "Селект Асет Мениджмънт" в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

Според нея през 2021 г. на щатските пазари ще има по-несигурни моменти, тъй след като положителните импулси през последните два месеца и след изборите, тепърва ще навлезем в по-сериозната част на коронавируса, а именно свързана с развитието на различните бизнеси.

"До момента много централни банки там гласуваха изключително много стимулиращи пакети за икономиката и за много голяма част от бизнесите, но тепърва ще видим ако се навлиза в рецесия в отделни икономики, какво ще се случи с различните бизнеси в секторите", заяви Паунина.

Икономиките на много места трябваше да спрат да работят в основната си чат без да има друга необходимост, която да е породена от лошо производство, недобри доставки и др., казва тя.

"Секторите, които най-много пострадаха бяха транспортните сектори, най-вече авиацията. Хотелиерският и ресторантьорски бизнес също. Хубавото в тази ситуацията е, че ние сме много добре информационно и технологично развити. Много голяма част от компаниите, свързани с комуникацията и компании се представиха много добре, включително куриерските компании и други", заяви тя.

През последните дни се забелязва тенденция, в която пазарите са по-успокоени, според експерта.

"Пазарните участници запазват положителен сантимент, разглеждат се финалните за годината решения на централните банки. По скоро вниманието вече се насочва към по-цикличните компании, а не толкова към дефанзивните", заяви тя.

Би трябвало да наблюдаваме отваряне на бизнесите от топлите месеци нататък и повишаване на производствеността, както и на резултатите.

"Най-вероятно и петролните компании ще тръгнат в положителна посока през втората половина на следващата година. Разбира се, това са очаквания, които може и да не се сбъднат", заяви тя.

"Най-положително настроен исторически към момента е американският пазар, в частност индекса Nasdaq и особено технологичните компании. Това се дължи на стимулите - парични средства, изкупуване на книжа, допълнителни улеснения на финансовия сектор и всички тези финансови ресурси, които са свежи за бизнеса са пуснати в момента в икономиката влизат и на пазарите", заяви тя.

Освен това според нея, голяма част от компаниите има своя кеш, натрупан през годините. Например Apple има изключително много резерви, които могат да използват в момента и да пазаруват на добри цени дадени стоки, услуги, акции.

"Резултатът от разработването на ваксини даде и по-силен тласък. Докато няма лек и изход, нещата нямаше да са така положителни", заяви тя.

*Мнението, изразено в този разговор, не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.