Според проучване на нагласите на гражданите към изминаващата 2020 година и предстоящата 2021 г. до сега сме живели в по-скоро благосъстоятелен период, лишен от съществени грижи, имайки предвид сегашния фон. "Това беше период, в който бяхме забравили миналата икономическа криза през 2008 г. През 2020 година имаме разтваряне на ножицата между положителни и отрицателни нагласи като 80% определят тази година като лоша за България". Това заяви Анастас Стефанов от "Тренд" в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

По думите на експерта има спад на положителните оценки по отношение на личния живот, професионалния живот, реализация и възможности. "Може би тепърва предстои и най-тежкото като социално-икономически изпитания. В момента живеем с инерцията натрупани през последните 5 години", заяви той.

Какви са основните причини за тези нагласи?

По думите на експерта нагласите се формират от реални процеси като загуба на работа, приходи ит.н. От друга страна е и информационният поток. "Заливането с негативни новини, съобщаване на негативни процеси, също рефлектира върху обществените нагласи".

Според експерта в проучванията често в края на годината се забелязва отключване на оптимизъм, свързан с Коледните празници и събиране на семействата. "Това е период, в който се харчи и потребява, но сега ще бъде значително по малко наблюдавано. През януари обикновено ставаме свидетели на обратното - нарастващ песимизъм, увеличаване на социално-икономическите тревоги. Няма как да не очакваме, че това ще се засили през годината", заяви Стефанов.

Предстоящи избори и нагласи

По думите на експерта неизвестните преди изборите са много. "Не е ясно още какви месеци ще изпратим преди изборите, а точно този период понякога играе важна роля.

"Друго ключово са обективните социално-икономически показатели и въздействието и мерките, които държавата ще приложи за да намали мащаба на кризата. Хората много често пречупват нагласите си посредством личното си благосъстояние и усещане".

Важно е и дали датата на изборите няма да се промени. "Можем да очакваме по ниска избирателна активност на 28 март, но по-голяма на 28, април или май:, заяви Стефанов.

Как реагира обществото на последните мерки?

"Мерките през пролетта бяха посрещнати с одобрение. Около две трети беше делът, който одобряваше мерките. Оттогава заживяхме с обстановката и вече се промениха нагласите. Сега делът. който одобрява мерките със сигурност е по-малък - това за по-скоро по-възрастните хора. Сред по-младите реакциите са скептични", заяви той.

Какви са нагласите на хората според местожителството?

По думите на експерта по-слабо икономическите развити региони традиционно споделят по-песимистични нагласи. По-развитите райони - обратното, но именно те претърпяха по-голяма динамика през годината с намаляване на производството, загуба на много работни места и т.н.

"В Тракийска икономическа зона например съществена част от производството в предприятията е за износ. Този износ в момента не е на нивата от последните пет години", заяви още той.