Диди Тайхуту, заедно със съпругата си и трите им деца, продават всичките си активи през 2017 г. и със средствата купуват bitcoin. Криптовалутата тогава се търгува около $900. Днес нидерландското семейство пази своето богатство в тайни сейфове на четири различни континента, разказва CNBC.

"Скрил съм хардуерни портфейли в няколко различни държави, така че никога да не ми се налага да летя твърде далеч, ако има нужда да получа достъп до студения си портфейл, за да изляза от пазара", обяснява Таихуту, глава на т. нар. "bitcoin семейство".

Той има две скривалища в Европа, две в Азия, едно в Южна Америка и едно в Австралия. Разбира се, не говорим за "заровено съкровище" - нито една от локациите не е под земята или пък на пуст остров. Но семейството казва, че пази портфейлите по различни начини и на разнообразни локации - от апартаменти под наем до жилища на приятели и трезори.

Семейството, продало бизнеса, къщата си и заложило всичко на bitcoin. Когато той още струваше $900

Семейството, продало бизнеса, къщата си и заложило всичко на bitcoin. Когато той още струваше $900

4 години и 40 държави по-късно те продължават да инвестират в криптовалутата

Какво е студен портфейл?

Има много начини за съхранение на криптовалути. Интернет борси като Coinbase пазят токените от името на потребителите. По-опитните обаче могат да изберат да премахнат посредника и да съхраняват криптото си сами на хардуерни портфейли. Малки USB устройства като Trezor и Ledger предлагат точно това.  

Хората, които изберат сами да съхраняват криптовалутите си, могат да го правят в "горещи" или "студени портфейли" - или комбинация от двете. "Горещият" портфейл е свързан към интернет и собственикът може лесно да получи достъп до средствата. Но удобството създава и опасност някой да разбие защитите и да ги открадне.

От друга страна при "студените" ключът към средствата не се съхранява на компютър, свързан с интернет, което премахва всяка възможност хакери да откраднат активите.

"Bitcoin семейството" съхранява 26% от криптовалутите си "горещо". Диди Тайхуту ги използва, за да търгува с тях. Останалите са в "студените" портфейли, разпръснати по света. В тях има bitcoin, ethereum и litecoin. Семейството отказва да уточни колко точно притежава. "Изтеглянето" на активи от тях изисква семейството да пропътува разстоянието до портфейла.

В швейцарските Алпи се намира стар военен бункер, който сега е собственост на Xapo, която създава трезор под планината. Въпреки че съхранението там е сигурно, според Диди подобно решение е твърде "централизирано" - и затова не използва услугите на банки, например. "Твърде рисковано. Какво ще се случи, ако някоя от тези компании фалира?"