Богатите предприемачи във Великобритания се опасяват от предстоящото повишаване на данъците в страната - най-голямото такова за последните 60 години. Това показват данни от изследване на швейцарската банка Laobard Odier.

Повече от две трети от общо 250 от тях са притеснени от обявената такса върху богатството. Над 50% от анкетираните смятат като потенциален проблем повишаването на корпоративния данък и на налозите върху трансферите на богатство, пише Bloomberg.

През март Великобритания представи своя план за бързо възстановяване на икономиката си от пандемията, който в краткосрочен план трябва да подкрепи бизнеса и да привлече нови инвестиции. Но в дългосрочен предвижда най-голямото увеличаване на данъците за физически лица и компании от десетилетия.

Според плановете данъчната тежест ще достигне 35% от БВП, което е най-високото равнище от края на 60-те години на миналия век. Така към средата на десетилетието корпоративният данък и този върху доходите на физически лица ще бъде увеличен с общо 25 милиарда паунда годишно.

Според плановете през 2023 година корпоративният данък ще нарасне от 19 на 25 на сто, което ще гарантира допълнителни приходи за хазната в размер на 17 милиарда паунда годишно. От друга страна финансовият министър на Великобритания обяви, че компаниите, които направят мащабни инвестиции в следващите години, ще получат данъчна отстъпка.