За заминалите да живеят в чужбина богати венецуелци с много пари в личните им сметки Мадрид се оказва дом далеч от дома.

Заможните граждани на най-закъсалата икономика в света все повече обръщат поглед към испанската столица и гледат на града като на идеално място за инвестиции на фона на задъброчаващата се криза в родината им.

Латиноамериканската страна е обзета от икономически хаос и обтегнати политически настроения.

Броят на венецуелците, пристигнали в Испания, рязко се покачва с 50 на сто през 2015 година, сочат данни на местната статистическа служба, цитирани от Bloomberg. Това прави най-големия скок след мигриралите от Украйна, като броят на венецуелци непрекъснато набъбва, за да стигне рекордни стойности през изминалата 2016-а.

Общият език, стабилната политика и пазарът на недвижими имоти са част от факторите, които правят европейската столица така атрактивна дестинация за богатите венецуелци, търсещи защита за активите си от икономическата криза в родината.

"Колкото по-лоши стават нещата във Венецуела, толков повече те купуват в Мадрид", коментираха експерти от ръководството на компанията за недвижими имоти Petrus Grupo Inmobiliario.

"Тук се чувстват в безопасност, допада им стандартът на живот, говорят езика и изтеглят парите си от Венецуела", допълват брокерите.

За агентите на луксозни недвижими имоти в Мадрид кризата във Венецуела дава възможност за развитие на бизнеса им. Броят на испанските имоти, които се продават на венецуелски граждани, скача със 17 на сто през 2016 година, сочат данни от испанския имотен регистър.

Венецуелците избират Мадрид и заради политическия климат в САЩ - любима дестинация за богатите южноамериканци, който става все по-сложен след избора на Доналд Тръмп, посочва експерти.