Стойността на активите на домакинстват и нетърговските организации в САЩ през четвъртото тримесечие на 2016 г. се е увеличила до рекордните 92,8 трилиона долара.

За сметка на поскъпването на недвижимите имоти и котировките на акциите, този показател е нараснал с 2,3%, или с $2,04 трилиона в сравнение с предходното тримесечие, показват данните на Федералния резерв.

Повишението на благосъстоянието на американците през този период е обусловено от ръста в стойността на акциите със 728 млрд. долара. Те поскъпнаха през октомври - декември с 8% след победата на Доналд Тръмп в президентските избори и надеждите на компаниите за намаляване на данъците и нови големи инвестиции в инфраструктурата на страната.

Пазарната стойност на недвижимите имоти, принадлежащи на домакинствата и нетърговските организации се е е покачила през четвъртото тримесечие с $557 милиарда - до рекордните 26,5 трилиона долара. Сега тази сума е с $1,6 трлн. по-голяма от времето преди "пукането на балона на пазара на неджижимостите", предизвикал финансовата криза през 2008 година.

Отношението на общото благосъстояние към разполагаемия личен доход също е достигнало нов пик - 6,5 пъти, доколкото през последните пет години разполагаемият доход на американците расте доста по-бавно от стойността на притежаваните от тях активи. При това 10 процента от тях владеят 80 процента от пазара на акциите, който е основен източник на благосъстоянието в последните години, пише finmarket.ru.

Обемът на чистия дълг на американските домакинства се е увеличил с 3,8% на годишна основа. При това ръста на потребителските кредити, основно за покупка на автомобили и за образование, е 2 на сто, а на ипотечните кредити - 0,7%.