Повечето руснаци не се срамуват пред приятелите си заради разликата в заплатите. Но също така почти една трета от жителите на Руската федерация се чувстват неловко по тази причина, посочиха за РИА Новости анализаторите от финансовия маркетплейс "Сравни".

"Почти една трета от респондентите все още се притесняват да общуват с приятели поради разликата в доходите. 6% от руснаците отговарят, че постоянно се чувстват неудобно поради това, 20% казват, че изпитват това чувство, но рядко. 71% от анкетираните в проучването никога не са изпитвали срам пред познати поради своите или техните ниски доходи", отбелязват експертите.

По-голямата част от руснаците (67%) обсъждат доходите си с приятели по един или друг начин. Почти половината (41%) от анкетираните споделят, че парите рядко, но все пак стават тема на разговор при общуването. Друга четвърт от анкетираните признават, че говорят за финанси много често или постоянно. Малко повече от една трета (33%) от руснаците не обсъждат доходите си.

Анализаторите са установили, че руснаците не се интересуват от финансовия статус при общуването с други хора и поддържане на приятелството. Само 5% от анкетираните признават, че им е по-удобно да общуват с човек, с когото са на равно финансово ниво. Останалите респонденти отбелязват, че за тях доходът влияе върху приятелството.

Изследването на "Сравни" показва и нещо друго: Приятелите обикновено не мотивират руснаците да печелят повече - този отговор е даден от 65% от анкетираните.

Почти една четвърт от руснаците (22%) отбелязват, че техните приятели ги вдъхновяват за по-високи доходи с примера си. Други 4% от анкетираните споделят, че приятелите им помагат с кариерни и финансови съвети. А 8% от анкетираните смятат, че са най-мотивирани от шегите на своите приятели.