Съвкупната стойност на всички обекти на недвижима собственост е 280,6 трилиона долара в края на 2017 г., нараствайки за година с 6,2 на сто. Показателят е исторически рекорд, показва изследването World Research на британската компания Savills Plc.

Експертите посочват, че най-голям дял се пада на жилищните имоти - $220,6 трилиона, чиято съвкупна стойност се е увеличила през миналата година с 8 на сто. За сравнение, стойността на цялото добито в човешката история злато се оценява на 7,6 трилиона долара - едва 3,5% от съвкупната цена на жилищата в света.

Общата стойност на търговските недвижими обекти е около $33,3 трилиона (ръст 3%), а на селскостопанските и горските имоти е 27,1 трилиона долара (спад 0,4%).

Почти половината от всички недвижими имоти на света в парично изражение (44%) са разположени в САЩ, Канада и развитите европейски страни, където живее 17 процента от населението на Земята.

На Китай и Хонконг се падат 26% от недвижимата собственост в света при 19 процента от населението.

По оценка на Savills, стойността на цялата недвижимост в света превишава 3,5 пъти глобалния брутен вътрешен продукт.

Анализаторите посочват, че през миналата година цените на акциите на световните фондови пазари са нараснали с 22%, а на златото - с 13%.