Общото състояние на руските милиардери се е увеличило с почти 38 милиарда долара от началото на годината (януари-ноември), а богатството на съсобственика на "Новатек" Леонид Михелсон е нараснало най-много за периода. Посоченият резултат е към края на ноември, като за последния месец руските милиардери са загубили общо над $27 милиарда, изчисли РИА Новости въз основа на данните от индекса на милиардерите на Bloomberg (BBI).

Индексът се изчислява въз основа на цената на акциите на компаниите, в които милиардерите притежават дялове. За някои компании изчислението се основава на съотношението на тяхната капитализация към EBITDA или цената на акциите към печалбата на акция.

Като цяло класацията на BBI включва 500-те най-богати хора в света. От тях в момента в класацията фигурират 27 граждани на Руската федерация. При това към 1 ноември 2021 г. показателят (BBI) за Русия е 65,6 млрд. долара, т.е. през ноември 27-те руски милиардери са загубили общо над 27 млрд. долара.

Най-значителният ръст на богатството от началото на годината е регистриран при Михелсон ("Новатек") - увеличението с $6 млрд. долара до 30,8 млрд. долара му осигури първото място сред руските богаташи.

Състоянието на съсобственика на "Лукойл" Вагит Алекперов също се е увеличило значително - с 4,3 млрд. долара до общо 21,6 млрд. долара. Така той заема пето в рейтинга на най-богатите в Русия.

Светът има милиардер с богатство над $200 милиарда. Отново

Светът има милиардер с богатство над $200 милиарда. Отново

За първи път от август миналата година

Второто място в класацията по общ размер на богатсвото се заема от един от основните собственици на "Норникел" Владимир Потанин. От началото на годината той стана по-богат само с 21 млн. долара, но състоянието му възлиза на 30 млрд. долара.

Третото място се заема в момента от основния собственик на "Северстал" Алексей Мордашов, чието състояние от началото на годината е нараснало с почти 4,2 млрд. долара, до 27,2 млрд. долара. Четвъртото място в рейтинга към момента е за бенефициента на НЛМК Владимир Лисин, чието състояние от началото натодината се увеличи с 3,12 млрд. долара, до 27 млрд. долара.