Много успешни бизнесмени, известни хора, милионери и милиардери вярват, че са работили толкова здраво, за да успеят, че би изглеждало прекалено просто да оставят всичкото си богатство на наследниците си, когато починат. Те смятат, че е по-важно да вложат натрупаното състояние в мащабни каузи, които ще помогнат на много повече хора.

От Business Insider са съставили списък с едни от най-богатите хора, които са решили да не оставят милионите си на своите деца, а да ги насочат в друга посока. Ето кои влизат в него:

Гордън Рамзи - 160 милиона долара

Снимка 287622

Световноизвестният готвач има 40 ресторанта по цял свят и 16 от тях имат звезди "Мишелин". Той посочва, че определено цялото му богатство няма да отиде в ръцете на четиримата му наследника. Единственото, което са решили със съпругата му Тина е да осигурят по 25% от стойността за собствено жилище за всяко едно от децата им.

Стинг - 300 милиона долара

Снимка 262358

Музикантът, който има спечелени 16 награди "Грами", има шест деца. В интервю от 2014 година обаче той посочва, че те няма да наследят и пени от богатството му.

Елтън Джон - 480 милиона долара

Снимка 288211

Само за изминалата година певецът има спечелени 60 милиона долара. Със съпруга му Дейвид Фърниш имат двама осиновени сина. "Ужасно е да дадеш на децата си сребърна лъжичка", смята Елтън Джон. Той споделя идеите на милиардерът Уорън Бъфет, че на децата трябва да се осигурят средства за закупуване на собствен дом, автомобил и други базови нужди, но не и за ненужни прищявки.

Джордж Лукас - 5,3 милиарда долара

Снимка 273209

"Бащата" на "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс" през 2012 година продаде продуцентската си компания Lucasfilm на Walt Disney и за рекордните 4,05 милиарда долара. Лукас има три осиновени деца и една негова дъщеря, родена през 2013 година. По думите на неговия говорител обаче Лукас по-голямата част от неговите милиарди ще отидат за благотворителни образователни проекти.

Марк Зукърбърг - 74 милиарда долара

Снимка 321811

Източник: Getty Images

Основателят на социалната мрежа Facebook е един от най-младите милиардери в света. След раждането на първата му дъщеря Макс преди 2 години със съпругата му Пресила Чан обавиха, че 99% от нейното наследство ще бъде насочено към благотворителни каузи.

Уорън Бъфет - 78,9 милиарда долара

Снимка 317870

Източник: Getty Images

Освен един от най-известните инвеститори в света Бъфет е и филантроп. Той планира да дари 100% от огромното си богатство за различни благотворителни каузи, когато почине. Все пак той е обещал да вложи и 2,1 милиарда долара под формата на акции на корпорацията Berkshire Hathaway на фондациите на трите си деца.

Бил Гейтс - 89,6 милиарда долара

Снимка 321808

Източник: Getty Images

Създателят на Microsoft и съпругата му Мелинда са известни със своята фондация Bill & Melinda Gates Foundation, която дарява пари за борбата с различни заболявания. По думите на Гейтс неговите три деца ще наследят едва по 10 милиона долара всяко, което се равнява на 0,01116% от неговото богатство.