Решението на властите в Индия да пратят в историята банкнотите с най-голям номинал вече взе своите жертви и предизвика парична криза в страната.

След като се оказа, че изваждането от обращение на най-едрите банкноти удря върху икономическия растеж на страната, сега проблемът в азиатската държава се задълбочи.

Кризата в Индия, която се настани в страната след миналогодишното решение, удари по състоянието на някои от най-заможните граждани, пише CNN Money.

В рамките на азиатската държава вече живеят 100 милиардери, което е с 11 по-малко богаташи от година по-рано, сочат данни от годишната класация на най-заможните хора в света, изготвени от Hurun.

Това праща и Индия с едно място назад в списъка, като страната вече се нарежда зад САЩ, Китай и Германия по този показател.

Според доклада именно решението на премиера Моди, което целеше да бори корупцията в страната, е оказало особено влияние върху това, че броят на милиардерите в Индия се е стопил.

Индия прати в историята най-едрите си банкноти

Индия прати в историята най-едрите си банкноти

Страната извади от обращение книжните пари от 500 и 1000 рупии

Според доклада общото състояние на индийските милиардери е намаляло с 1 процент през миналата година.

Но пък най-богатият индиец Мукеш Амбани остава далеч от ударите на кризата. Милиардерът се задържа на 29 място света с прогнозна нетна стойност на богатството от 26 милиарда долара долара.

От началото на ноември миналата година банкнотите от 500 и 1000 рупии вече не са законно платежно средство, а заради решението около 85 на сто от парите в брой, които циркулираха в страната, излязоха от обращение.

Премахването на банкнотите причини и рязко забавяне на много от икономическите сектори в Индия, както и удари върху потреблението в страната.

Паричната криза в Индия удари икономическия растеж на страната

Паричната криза в Индия удари икономическия растеж на страната

Икономисти очакват да се съвземе през това тримесечие