В петък ЕС налага мита върху внос на американски продукти в размер на 2,8 милиарда евро, се казва в съобщение на Европейската комисия.

Комисията окончателно одобри ответните мита, след като от 1 юни в сила влязоха американски мита върху внос на стомана и алуминий. Мерките на Брюксел бяха предвидени за 1 юли, но ЕК реши по-рано да ги наложи.

ЕС даде зелена светлина на ответни мита срещу стоки от САЩ

ЕС даде зелена светлина на ответни мита срещу стоки от САЩ

Новите мита на стойност 2,8 млрд. евро трябва да влязат в сила "през следващите дни"

В съобщението на ЕК се отбелязва, че мерките, които влизат в сила от петък (22 юни), ще засегнат американски стоки за 2,8 милиарда евро.

В списъка влизат стомана, алуминий, селскостопански стоки и други продукти. Пояснява се, че мерките са в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че ЕС не искаше да изпада в тази позиция, но едностранното и неоправдано решение на САЩ остави Брюксел без избор.

ЕС очаква САЩ да наложат мита върху внос на европейски автомобили

ЕС очаква САЩ да наложат мита върху внос на европейски автомобили

Ответните мита на Брюксел влиза през следващата седмица

Тя пояснява, че отговорът е примерен, пропорционален и в напълно съответствие с правилата на Световната търговска организация. Еврокомисарят допълва, че ако САЩ решат да отменят тарифите, ЕС ще стори същото.

Ответните мита срещу САЩ влизат в сила през юли, обяви Брюксел

Ответните мита срещу САЩ влизат в сила през юли, обяви Брюксел

САЩ нанасят щети върху износа на ЕС в размер на 6,4 милиарда евро

ЕС ще балансира двустранната търговия със САЩ като взема за основа стойността на износа на европейска стомана и алуминий, засегнат от действията на Вашингтон, който е в размер на 6,4 милиарда евро. Останалите мита в размер на 3,6 милиарда евро ще бъдат наложени на по-късен етап.

Списъкът със засегнатите продукти можете да разгледате тук.