Прокуратурата образува досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, съобщава БТА. Разследването засега е срещу неизвестен извършител, но става дума за сигнала, който Коалиция за България подаде в прокуратурата за огласен от министъра на финансите Симеон Дянков документ, подписан между БНБ и предишното правителство.

От Министерството на финансите разпространиха информация, че на този етап няма де се коментира тази информация, докато не завършат процесуално-следствените действия и компетентните органи не приключат своята работа.

На този етап срещу Симеон Дянков няма никакво персонално обвинение. Делото се води срещу неизвестен извършител, член на Министерски съвет, каза пред журналисти градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от агенция „Фокус".

Кокинов обясни, че когато се съберат повече доказателства, ще бъде повдигнато персонално обвинение. „Цялото дело е с гриф за сигурност, едното постановление за образуването е с гриф за сигурност, тъй като в него са посочени секретни материали, секретна информация, която е поводът за това разследване", заяви Кокинов. Той уточни, че досъдебното производство е образувано по член 359, ал. 2 във връзка с алинея 1 от Наказателния кодекс. Градският прокурор отбеляза, че всички лица, които имат отношение по този случай, ще бъдат разпитани.

Преди около половин година парламентарната група на Коалиция за България подад есигнал, министър Дянков съзнателно е разгласил класифицирана информация за секретното споразумение между правителството на Станишев и БНБ в областта на банковата система.

Споразумението е за подпомагане на банки в условия на финансовата криза и прехвърляне на средства от държавния резерв към търговски банки. След това Дянков излъгал, че го е декласифицирал и после споразумението е пристигнало в секретната секция на парламента.

Преди време, когато на Сергей Станишев бе повдигнато обвинение за неправилно боравене с класифицирана информация, той заяви, че по сигнала срещу Дянков не е работено дълго време.