Изпълнителният директор на световно известната британска банка Barclays Антъни Дженкинс напуска поста си. Това се казва в официално съобщение на банката, публикувано на нейния сайт.

Промяната в ръководството „не означава никакви големи изменения в стратегията на банката", се казва в изявлението на Barclays.

За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор е назначен членът на съвета на директорите Джон Макфарлейн.

Агенция Reuters цитира думите на зам.-изпълнителния директор на банката Майкъл Рейк, че по мнението на Съвета на директорите "Дженкинс не притежаваше достатъчен набор от качества за успешно водене на дейността".

Базираната в Лондон банка Barclays е създадена през 1690 година. Тя е една от най-големите във Великобритания и света финансова групировка.Припомняме, през май пет големи американски и европейски банки се съгласиха да изплатят на правителството на САЩ глоба в общ размер 3 милиарда долара. По този начин те признаха своята вина в опити да манипулират международните валутни пазари.

Barclays е сред тези 5 банки, заедно с JPMorgan Chase, Citigroup, , UBS и The Royal Bank of Scotland.

По данни от разследването още през 2007 г. те съгласувано са действали за манипулирането на курса на долара и еврото на валутните пазари с цел извличане на печалби.