Доклад, подготвян от германското правителство, предвижда безработните европейски имигранти в Германия да бъдат гонени от страната въпреки правилата за свободно движение и труд в ЕС. Хилядите безработни европейски имигранти в Германия обаче изглежда ще направят задачата непосилна за германските власти, коментира изданието Local.de, пише агенция Фокус.

Броят на безработните европейци, живеещи в страната, се е увеличил с 5,3% за една година и в момента е 15,4%.

Според службата за заетостта в Германия има 36 000 поляци, 35 000 италианци и 19 700 гърци, които са останали без работа. Като безработни в Германия са регистрирани още 10 000 българи и 11 000 румънци.

Общият брой на безработните българи и румънци в Германия представлява едва 4% от този на всички мигранти в страната, които са регистрирани в бюрата по труда.

На 1 януари отпаднаха последните трудови ограничения, които важаха за гражданите на България и Румъния, като безработните имигранти от именно тези две страни са се увеличили най-много в рамките на една година. Така, броят на безработните българи в Германия се е увеличил с 65,5%, а този на румънците без трудова заетост е скочил с 50,4%.