"100 милиона литра повече ново вино през тази година" е заглавиe от в. "Труд"
Двойно по-богата реколта от грозде ще приберат земеделските производители, а в избите ще потече със 100 млн. литра повече българско вино. Такива са очакванията на агроминистерството и бранша след старта на гроздобера.
"Тази година се очаква една изключително добра реколта от над 250 000 тона винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино", посочи аграрният зам.-министър Васил Грудев.
Произведеното вино ще се окаже със 100 млн. литра повече, защото производството през миналата година бе едва 75 млн. литра заради студената и дъждовна година и лошата реколта. За сметка на това тази година ще имаме най-добра реколта от последните 30 години насам.
Прочети още от в. "Труд"

"Класни стаи за продан в Оlx.bg" четем във в. "Монитор"
Промотират ги като бъдещи старчески домове и шивашки цехове
Бивши училища си търсят нови стопани с обяви в интернет, показа справка на "Монитор" в пазара за недвижими имоти.
Сгради, в които ученици са сричали азбуката и са се учили да броят и смятат до 10, сега се продават дори в olx.bg ,наред с употребявани перални или маратонки с неулучен номер. Училища има за всеки джоб, най-евтините започват от 9-10 хиляди евро. Собствениците им пък ги промотират с това, че могат да се ползват за старчески домове или цехове за шивачки.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Българските магистрали - евтиното е скъпо, бързото е бавно", пише в. "Сега"
Дойдат ли празнични дни, така наречените български магистрали задължително се затапват. Така се случи и тия дни - и на "Тракия", и на така широко използваната за реклама на правителствените усилия "Струма", и на "Хемус". Обяснението е в подновените през есента ремонти на отделни участъци и на някои от съоръженията.

Но дори и когато тези ремонти приключат, ще бъдем свидетели на нови и нови тапи. Защото така наречените магистрали, които иначе са си най-обикновени скоростни пътища, са проектирани в друго време и за трафик, далеч по-малоброен от сегашния. За сметка на това в построените участъци са вкарани много повече обществени средства в сравнение с постигнатия ефект.
Прочети още от в. "Сега"

"Големите държави в ЕС подкрепят единна минимална данъчна ставка", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Въвеждането на единен долен праг за корпоративен данък за всички страни в ЕС започва да изглежда все по-възможно, въпреки че идеята среща съпротива от страна на държавите членки с по-ниски данъци, сред които и България. Във вторник финансовите министри на Германия, Франция, Италия и Испания са подкрепили въвеждането на минимална данъчна ставка в ЕС на специално изслушване пред комисията по избягване на плащането на данъци към Европейския парламент, съобщи Politico. Тази възможност е била обсъждана и миналата седмица на заседание на ЕКОФИН в Люксембург. Българското Министерство на финансите тогава съобщи, че България е против такова решение. Подобно е мнението и на държави с по-ниски корпоративни данъци, тъй като слагането на праг би нарушило конкурентните им предимства за привличане на чужди инвеститори. Засега приемането на долен праг изглежда трудно, но все повече показва разделението между големите и силни икономики и тези с преференциални режими и ниски данъци в ЕС.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Спестяванията растат, кредитите намаляват", е заглавиe от в. „24 часа"
41 млрд. лв. са депозитите на граждани в банки към края на август, показва статистиката на БНБ. Това е с 5% повече в сравнение с юли.
Данните, изготвени от експертите на гуверньора Димитър Радев, показват, че спестяванията на домакинствата продължават да растат, въпреки че лихвите, които дават банките, намаляват от началото на годината досега.
Кредитите пък продължават да намаляват, въпреки, че при лихвите и по тях имат лек спад.
Според статистиката кредитите на домакинствата са малко над 18 млрд. лева, което е с 1,5% по-малко от август 2014 г. Потребителските заеми са 7,3 млрд. лева, а ипотечните 8,6 млрд. лева.
Прочети още от в. „24 часа"

"Борисов прогнозира бежанска вълна от над 10 млн. души към България" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Почти апокалиптична картина на бежанската криза описа премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. "България е заплашена от вълна от над 10 милиона мигранти и застава зад искане на съседна Турция за създаване на зона за сигурност в Сирия, която да спре миграционния поток в източника му", заяви премиерът, позовавайки се на писмо на своя турски колега Ахмед Давутоглу. От изявлението му стана ясно, че България и Турция са контактували активно по темата през последните две седмици. Главният прокурор Сотир Цацаров посети Турция преди 5 дни и изненадващо бе приет от турския президент Реджеп Ердоган. Подробности за разговорите им не бяха дадени. След тази среща правителството се отказа да праща 1000 военни на българо-турската граница.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Лошите кредити намаляват", четем във в. "Стандарт"
Делът и на лошите и преструктурираните заеми през август пада за пореден път. В края на месеца проблемните заеми са 5,917 млрд. или 19,2% от всички отпуснати кредити. В началото на годината техният дял беше 19,7%. През август общата сума на отпуснатите кредити от банките намалява с 20 млн. лв. до 50,167 млрд. лв., сочат данните на БНБ. За първите осем месеца на годината сумата на отпуснатите кредити се свива с 220 млн. лв. За това обаче допринасят нетните продажбата на кредити на други парично финансови институции, които за година са 442,2 млн. лв., посочват от БНБ.
Общата сума на заемите за домакинствата е 18,3 млрд. в края на август. За първите осем месеца на годината кредитите за гражданите се свиват със 75 млн. лв. Обемът на потребителските заеми е 7,361 млрд., а на жилищните - 8,682 млрд. лв. Лошите и преструктурирани потребителски кредити са в размер на 1,168 млрд. или 15,8% от отпуснатите заеми. При жилищните делът на проблемните кредити в края на август е 20,8% при 21,4% в началото на годината. В края на август кредитите за бизнеса са 30,661 млрд. лв., което е спад с 350 млн. лв. спрямо началото на годината.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Цената на природния газ пада с 14.26% от октомври", пише в. "Капитал Daily"
Природният газ ще поевтинее с 14.26% от началото на октомври, с което цената му ще стане 484.26 лв./1000 куб. метъра без акциз и ДДС. Това е предложението на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с тримесечното изменение на цените на "Булгаргаз". Докладът на експертите беше разгледан на открито заседание в сряда, на което изпълнителният директор на газовото дружеството Пепи Иванов посочи, че е съгласен с предложеното изменение на цената. Първоначално от "Булгаргаз" искаха намаление от 13.65%, но още преди месец председателят на регулатора Иван Иванов коментира, че вероятно то ще бъде над 14%. Така за 2015 г. общото намаление на природния газ ще достигне близо 30% при едва 4.3% през 2014 г. Окончателното решение ще бъде взето от регулатора на 30 септември.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Майкъл Коглер, генерален мениджър на Майкрософт Централна и Източна Европа: Българинът е на "ти" с ИТ технологиите" пише в. „Труд"
- Господин Коглер, какви са приоритетите на "Майкрософт" за България за следващите 2-3 години?
- Конкретно за България основният ни фокус са малките и средните предприятия. Като доставчик на облачни решения ние осигуряваме тези услуги за различни платформи, а това е особено важно за малкия бизнес. Помага му да бъде по-ефективен, да случва по-бързо бизнеса си и за повече клиенти.
Освен това България е страна, в която има много добър ИТ потенциал, висок е броят на хората с такова образование и опит. Затова искаме да помогнем на тези хора да прилагат своите знания глобално, в световен мащаб, и им предоставяме необходимите инструменти, за да го направят.
Прочети още от в. „Труд"

"Всеки четвърти се измъква от глобите на КАТ", четем във в. "Монитор"
Вдигат санкциите по електронните фишове за скорост, качват ги в нета
Всеки четвърти шофьор, който е заснет от камера на КАТ се измъква от глобата. Това показват данните на „Пътна полиция" от началото на 2015 година.
Шефът на отдела Бойко Рановски съобщи, че месечно се засичат около 40 хил. шофьори за превишена скорост. Едва 10 хил. обаче си плащат наложените санкции. Това ставало по няколко причини. Първата била, че през летните месеци много служители били в отпуск и обработването на фишовете ставало много бавно, а втората, че голяма част от шофьорите се криели и катаджиите не ги откривали на адресите им. За това се обмисля варианта и глобите от електронните фишове да се качват в интернет и така да се водят за връчени.
„Има работна група, която обмисля повишаване на санкциите по електронен фиш за скорост, който е съставен за над 30 км/ч превишаване на допустимите граници. Това до някъде се очаква да подобри работата заради повечето приходи", обясни шефът на „Пътна полиция".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Как да настигнем доходите на богатите страни за 2-3 десетилетия", пише в. „24 часа"
Трябват ни експортно ориентирана икономика и рязко подобрение на производителността и образованието
Cпоред изследване на Световната банка в най-оптимистичния сценарий България ще настигне средните доходи на страните от Европейския съюз след около 25 години. При един по-умерен сценарий ще са нужни поне 35-40 години. Обаче в най-лошия случай - ако не се правят реформи - България никога няма да настигне доходите в богатите страни. Според Световната банка основната разлика между най-добрия сценарий и най-лошия сценарий е свързана до голяма степен с реформите, които се извършват (или не се извършват) в България.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Китайска фирма ужили БГ енергетиката с над 50 млн.", пише в. "Стандарт"
Китайската фирма "Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко" Лтд., която беше част от консорциума "Индреко Инсигма", построил сероочистващите инсталации на V и VI блок на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД се оказва, че трябва да върне платените й 26,932 млн. евро за извършената работа. Затова са налице и необходимите правни основания.
Още когато приключва официалният конкурс и става ясно, че на 12 декември 2008 г. изграждането на сероочистващата инсталация на двата блока е възложена на консорциума "Индреко Инсигма", вторият в класирането "Аустом Пауър" (Италия) подава жалба до Генералния секретариат на Европейската комисия. В документа се посочва, че използваната технология от "Индреко Инсигма" не е тяхна и че те не отговарят на определени квалификационни критерии, заложени от възложителя. Няколко месеца по-късно, на 14 май 2009 г., тази жалба вече е в европейската служба за борба с измамите (OLAF), придружена с уведомлително писмо. В него се описват основателни предположения за извършена измама и нередности относно финансирането, предоставено от бюджета на Европейската общност по програма ИСПА. Изграждането на сероочистващите инсталации на V и VI блок на най-голямата българска топлоелектрическа централа трябваше да стане със смесено финансиране - 36 млн. евро отпуснати по програма ИСПА, 25 млн. евро осигурен заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и останалата част самофинансиране от ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. Така се стига и до започването на предварителната проверка от страна на европейския орган OLAF, призван да защитава европейските пари и фондове.

Прочети още от в. "Стандарт"