Само преди три месеца вторият човек в Централната банка на Русия Алексей Улюкаев убеждаваше обществото, че в ценни книжа на ипотечни компании в САЩ са вложени „няколко" процента от златно - валутните резерви (ЗВР) на страната. Оказва се обаче, че делът на тези книжа в ЗВР е доста по-голям, пишат авторитетните „Ведомости".

В проекта на годишния отчет на централната банка за 2007 г. е записано, че към първи януари 2008 г. в облигации на Fannie Mae, Freddie Mac и Federal Home Loan Banks (FHLB) са били инвестирани 2,48 трилиона рубли, което съответства на $100,8 млрд.

Към девети май т.г. ЗВР на Русия възлизат на $536,8 млрд. Предвид факта, че към началото на годината ЗВР са били $476,4 млрд., „няколкото" процента според думите на руския централен банкер се равняват на 21%.

Наистина, трябва да се изтъкне, че притежаваните от руснаците активи нямат връзка с т.нар. „второкласни" (subprime) ипотеки, тъй като Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) и Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) са подкрепяни от американското правителство.

Въпреки това за руснаците е стряскащо, че толкова сериозен дял от „касичката" на страната им е вложена в комбинация от страшните думи „САЩ" и „ипотека". Централната банка на Русия засега отказва коментар.

Предвид това, че Fannie Mae е издала облигации за $770 млрд., Freddie Mac за $830 млрд., FHLB за $857,4 млрд., Русия се явява сериозен играч на този пазар, притежавайки 4% от общия обем на въпросните ценни книжа.

Руските анализатори коментират, че доходността на краткосрочните облигации от ипотечните агенции на САЩ са малко над федералната фондова лихва, в момента 2%. Доходността на облигациите на ипотечните агенции сега е около 2.1% и на практика не са подложени на ценови рискове.

Това не може да се каже също и за акциите на ипотечните агенции, като от началото на кризата на второкласните ипотеки акциите на Fannie Mae поевтиняха с 50%, а на Freddie Mac с 60%. И двете компании през 2007 г. са загубили, съответно $2.1 млрд. и $3.1 млрд.

Но по-широко погледнато ипотечните агенции като цяло спечелиха от кризата в САЩ, тъй като делът им на пазара на рефинансиране на ипотечни кредити нарасна от 50% до 90%. Облигациите на ипотечните агенции на САЩ са един от малкото инвестиционни инструменти с рейтинг ААА, предлагащи премия над правителствените бонове.

Официално разпространената информация за ЗВР на Русия е, че делът на доларите на САЩ във валутната структура спада от 49% на 47%, а делът на евро нараства от 40% на 42.4%. Агенция „Интерфакс" посочва: „Руските ЗВР са едни о най-големите в света".