Министерството на земеделието и горите извършва постоянен 24-часов контрол върху състоянието на язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД, и има пълна готовност да реагира при евентуално създала се ситуация, съобщават от пресцентъра на министерството.

В момента всички язовири са в добро техническо състояние и разполагат със свободни обеми.

Нивата на реките Искър, Осъм и Скът са повишени с около 10-15 см., но са в речните си корита и няма опасност от преливане, показва справка на "Напоителни системи" - клон Враца.

Язовир "Тополница" край Пазарджик не прелива и към днешна дата завиреният обем е 99 526.10 куб. м., а свободният обем - 37 474.10 куб.м.

Едното от двете основни затворни съоръжения на язовира е изцяло подменено с ново и вече работи, а другото е ремонтирано, уточняват от "Напоителни системи".

В река Тополница нивото на водата е изцяло в коритото, спокойно е водното ниво и на реките Елнишка, Ели дере и Стара река. Аварийните складове са оборудвани с всички необходими материали.

В добро техническо състояние са и Дунавските предпазни диги, като в момента приключват възстановителните работи по 300-километровия участък от Видин до Силистра със средства, осигурени от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, уточняват от "Напоителни системи".

На отводнителна станция Бръшлян се наблюдават високи подпочвени води. Няма скъсани диги и заливания. Извършват се непрекъснат обход и наблюдения при преминаването на последните високи води.