Националният комитет за подобряване водоснабдяването на България е съгласен с едва 20% от текстовете на предложената от регионалното министерство Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията на България.

Необходимите средства за ВиК сектора у нас са около 8 млрд. лева. Това каза Ганчо Хитров, председател на неправителствената организация, съобщава news.bg.

По думите на Хитров в регионалните планове липсват дължините на мрежата, вида на материалите и периода им на експлоатация. Той изрази опасение, че одобрените пластмасови тръби ще доведат до нова криза в системата след 35-40 години, когато ще изтече жизненият им цикъл.

От комитета предлагат нова структура на водоснабдяване в страната. Тя предвижда 28 търговски ВиК дружества - по едно във всяка област, които да бъдат ръководени от четири ВиК оператори, които да съвпадат със съществуващите в момента четири басейнови дирекции. Системата да бъде ръководена от национална компания по ВиК, а с финансовите средства да оперира български холдинг по ВиК, който ще контактува с ДКЕВР, предлагат още от организацията.

Според Хитров активите на ВиК дружествата трябва да бъдат прехвърлени на общините или държавата, а не на асоциации, които да избират ВиК-операторите.

Не сме съгласни българското водоснабдяване да бъде давано на концесии, в София се доказа нежизнеспособността на такъв подход, коментира Хитров. По думите му загубите на вода средно за страната са 65 на сто, от които търговските са 10-15 процента, а останалите са физически. За София процентът е паднал до 58, коментира още той.