Атомната електроцентрала в Белене е не само икономически изгодна, но и ще разполага с най-добрата технология - твърди председателят на германския енергиен концерн RWE Юрген Гросман в интервю за „Ханделсблат".

Журналистът от бизнес вестника му задава остри въпроси за газовата криза (от която концернът също извлича печалби) и дали в крайна сметка тя не подпомага плановете за развитие на атомната енергия. В това число и проектът за българската АЕЦ Белене.

Критиките за втората българска електроцентрала на Дунав не идват само отвън, а и от самич енергиен концерн, от неговия Надзорен съвет. RWE бе одобрен като стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, но надзорният орган се опита да попречи на плановете за енергийна експанзия на Гросман.

АЕЦ Белене е „екстремно безопасен проект", казва Гросман. „Той си има и колан, и тиранти". Неоправдано е, че Белене се критикува толкова остро, счита директорът.

Напредваме крачка по крачка, и ако нещо не съответства на високите ни претенции, ние ще излезем от проекта, заключва Гросман.