Френската компания Air Liquide, специализираща в производството на индустриални газове, откри цех в Белград като плановете на дружеството предполагат откриване на такъв и в България, съобщи Ройтерс.

С близо 37 000 служители в 72 страни, Air Liquide е световен лидер в производството на индустриални и медицински газове. Компанията предлага иновационни решения, базирани на непрекъснато подобряващите се технологии при производството на газове (кислород, азот, аргон и някои редки газове).

Приходите на компанията за 2006 год. възлизат на 4.364 млрд. евро.

Основните дейности, които Air Liquide ще извършва в региона, са снабдяване с течен кислород и доставки на газ.

С тези нововъведения , Air Liquide  планира да затвърди присъствието си и да увеличи  дейността си в Югоизточна Европа. От края на миналата година, преработвателно предприятие на компанията в Румъния снабдява една от основните корабостроителници в Югоизточна Румъния с  втечнени газове и такива под налягане.

Дружеството има намерение да започне и производството на ацетилен в региона.

Като много голям успех бе оценено подписването на договор с монтанското предприятие Монбат АД, които са клиенти на компанията от януари 2005.

Като по-нататъшна стъпка, до края на 2007 ще бъде открито преработвателно предприятие на територията на България в софийска област. То ще подпомага местните индустриални дейности.

Това ще стане предпоставка и за развиване на търговските отношения между компании от тежката индустрия с ключови клиенти от региона.

Приемането на Румъния и България в ЕС улесни логистичните процеси в района и осигури хармонизиране на  установените операции с гръцкия клон на Air Liquide Hellas, считат от компанията.