Азиатските акции се покачих до осем седмичен връх с оглед силното представяне на преработвателните компании, които пък бяха подкрепени от новите рекордни цени на петрола. Тримесечният отчет на компанията AU Optronics бе по-добър от очакваното, което допълнително вдъхна увереност на инвеститорите.

„Суровините дават силен сигнал за покупка на акции от добивни компании, а покрай тях се върти и цялата борса", коментира малайзийски анализатор пред Bloomberg. „Все пак вече виждаме и първи по-добри отчети от азиатските компании", продължава той.

Регионалният индекс MSCI добави 1% към стойността си до ниво 149.09 пункта. Измерителят е вече с 13% над дъната от 17 март, когато американската банка Bear Stearns обяви, че не може да изпълнява задълженията си. Японският индекс Nikkei 225 прибави 0.2% приключвайки на ниво от 13 579.16 пункта. Китайският индекс CSI 300 този път не остана встрани от общия ентусиазъм и покачи с 4.7% до 3 451.80 пункта.

Американските борсови индекси се потопиха в червената зона вчера, след като петролът почти удари цена от $120 за барел, а серията по-слаби от очакваното тримесечни отчети накараха инвеститорите да се замислят, дали пазарът е ударил дъно.

Най-силно разпродавани бяха акциите на авиокомпаниите, които увеличават разходите си пропорционално на по-скъпите горива. Акциите на Texas Instruments паднаха с 5.8% заради по-ниските прогнози за бъдещи печалби. Противоречивите корпоративни доклади за първото тримесечие, наведоха анализаторите на мисълта, че икономиката все още не е стабилизирана и е възможно навлизането й в рецесия. Компаниите реализирали по-добри печалби са разчитали главно на задгранични продажби, докато тези отворени към американския пазар са се представили по-слабо.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 0.8% до 12 720.23 пункта, а широкият Standard & Poor's 500 индекс отписа 0.9% до 1 375.94 пункта. Технологичният измерител Nasdaq също отбеляза понижение с 1.29% до 2 376.94 пункта.

Тази сутрин доларът прави опит за покачване спрямо еврото, след като вчера достигна ново вечно дъно при ниво от $1.6020. В момента валутната двойка евро-долар се котира при нивата от $1.5950 в очакване на важните данни за производствената активност в Еврозоната от 11:00. Петролът успя да покрие част от спечелените вчера нива, като тази сутрин се търгува при ниво от $118.12 за барел, а златото е с цена $921.10 за трой-унция.

Европейските капиталови пазари започват днешната търговия разнопосочно, като за тях също е от значение производствената активност в Еврозоната и индустриалните поръчки в 12:00. Родната ни фондова борса отваря с понижение при основните индекси и с много слаб обем от малко над половин милион лева за първите 30 минути.