Какво ли не прави българинът, за да скърпи семейният бюджет или да предприеме някоя важна инициатива в живота си, кояго изисква пари. Обикновено тегли кредит.  Най-големият ипотечен заем, изтеглен за закупуване на апартамент, според кредитния посредник „Кредитцентър" е 500 хиляди евро за 25 години при месечна вноска 3500 евро. Най-малкият жилищен кредит е за 9 000 евро за покупка на къща в Лясковец с продължителност от 10 години при вноска от 118 лева на месец.

Най-бързо изтеглен ипотечен кредит е за 9 дни в град Бургас - 30 000 евро, за срок 30 години при месечна вноска 206 евро. В Пловдив са успели най-трудно кредит за жилище - в продължение на 11 месеца при вноска 2 220 евро. Русенец е имал късмет да изтегли най-бързо потребителски кредит. Във Варна е взет най-трудно потребителски заем.

Заради своя мечта или дълг много българи са търсели банките. Например пенсионирана актриса с 120 лева пенсия е изтеглила заем, от 800 лева, за да си плати сметката за ток, който бил прекъснат. 3000 лева са били отпуснати за организиране на ромска сватба. Въпреки че много често отсъствал от страната, пилот е успял да изтегли кредит за 23 дни. Кандидат- кмет също е теглил пари за предизборната си кампания. Клиент с общо 5 потребителски заема е изтеглил нов кредит, за да ги погасява.

Бременна клиентка  е родила между внасянето на документите и одобрението на кредита и го усвоила 6 дни след раждането на бебето. В процеса на одобрение на жилищен кредит млада двойка се е разделила и кредитът не се е усвоил, а внесеното капаро за апартамента беше задържано от продавача.