Съвместни действия между България и Румъния за преодоляване на кризата със замърсяването на река Дунав с нефтопродукти, обсъдиха на работно заседание късно снощи представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА).

Заседанието беше под председателството на министър Джевдет Чакъров, съобщиха от пресцентъра на МС.

На него беше направен преглед на предприетите до момента мерки от всички отговорни институции за осигуряване живота и здравето на хората, живеещи по поречието на Дунав, както и действията за овладяване на замърсяването. Бяха набелязани и действията през следващите два дни.

Беше отчетено, че е мобилизиран необходимият човешки и технически ресурс на МОСВ, МДПБА, МВР, МЗ, МЗГ, както и на общинските и областни администрации по поречието на река Дунав.

Осигурено е безопасното функциониране на АЕЦ "Козлодуй".

Предупредени са местните власти и населението да не използват за битови и промишлени нужди вода от реката в замърсените участъци. Предприети са действия за събиране на отложените по бреговата ивица нефтопродукти.

Изградени са бонови заграждения на участъците с потенциален риск. Извършва се непрекъснат мониторинг на питейно-битовото водоснабдяване по поречието на Дунав.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров изпрати късно снощи чрез Министерството на външните работи писмо до румънската си колежка Сулфина Барбу, в което се посочва, че България приема предложението на румънската страна за съвместни действия за преодоляване на кризата със замърсяването на Дунав и излъчва свои представители за контакти.