Ако не бъде удължен срокът за сертифициране на млекопроизводителите и млекопреработвателните предприятия, то от 1 януари 2008 година сме заплашени да загубим 75-80% от млякото си. Това обяви днес изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопрозводителите у нас Диляна Славова.

По думите й това ще има сериозни социално-икономически последици, тъй като в момента 80% от млякото, което постъпва в млекопреработвателните предприятия, е от малки стопанства с от 1 до 9 крави.

Забраната за изкупуване на това мляко от следващата година ще повлияе сериозно на жизнения стандарт на 400-500 000 души в селата, които ще търсят своето препитание другаде.

110 са членовете на асоциацията. Най-големият проблем в момента на българските млекопроизводители е разпокъсаното животновъдство - около 347 000 крави в 100 000 стопанства.

Само около 10% от суровото мляко у нас отговаря на завишените евро изисквания.

Проблемът е в липсата на преходен период, какъвто не е бил договорен за България, но какъвто е имало в Полша, а сега тече и в Румъния, за модернизиране на млекопроизводството и стандартизирането му, уточни Славова.

Срокът в България е до края на 2007 г да бъдат сертифицирани производителите на мляко, за да могат и след 1 януари 2008 г да упражняват същата дейност.

Има реална заплаха от фалити на млекопреработвателни предприятия, затова от асоциацията настояват да се предоговори преходен период, който да завърши в края на 2009 г.

Българското млекопроизводство има нужда от стратегия, праграма и ресурси за сектора, нещо, което не е било предвидено при предприсъединителните преговори, категорична беше Славова.

В ЕС има толкова високи изисквания, защото се е появило свръхпроизводство и затова са завишени условията за изкупуване на мляко и стандартът в момента е непостижим за много от българските млекопроизводители, допълни тя.