Асоциация "Прозрачност без граници" оповести на пресконференция днес резултатите от Индекс за възприятие на корупцията за 2006 година на Transparency International, съобщиха от пресцентъра на компанията.

България е на 57-мо място с коефициент 4.0 в Индекса за възприятие на корупцията за 2006 година на най-голямата световна коалиция за борба с корупцията Transparency International.

Transparency International представя своя Индекс за възприятие на корупцията за 2006 година. Индексът определя нивото на корупция в дадена страна според начина, по който то се възприема от представителите на бизнеса, анализатори от целия свят, включително и експерти от изследваните държави. Тазгодишният Индекс включва общо 163 държави и е най-големият по обхват до момента.

Индексът подрежда България на 57-мо място сред изследваните държави с коефициент 4.0. Страната запазва резултата си от 2005 година, когато беше на 55-то място от общо 159 държави.

България е включена за първи път в Корупционния индекс на Transparency International през 1998 година със стойност 2.9 пункта, като оттогава стойностите на индекса й бавно, но стабилно се повишават. За периода от 2002 до 2006 година показателят на страната се движи около 4 пункта, като се отчитат по-леки спадове или покачвания на стойностите му.

С най-добър резултат са Финландия, Исландия и Нова Зеландия с показател 9.6 при максимален коефициент 10. Сред страните с най-ниско ниво на корупция според Индекса са още Дания, Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур и Австралия.

Корупционният индекс е базиран на данни относно корупцията, получени от изследвания, проведени от авторитетни международни институции. При определяне на Индекса за България през 2006 година са използвани 7 източника. Сред тях са изследвания на Световния икономически форум, Икономист интелиджънс юнит, Freedom House, IMD International - Институт за управленско развитие, Международната група за търговия, Центъра за изследване на световните пазари.

Изследванията, на които се базира Индексът за възприятие на корупцията за 2006 година, поставят на преден план проблема за връзката между корупция и бедност. Наред с конкретните данни в класацията, Transparency International формулира призив за осъществяване на по-ефективен контрол върху дейността на финансовите институции и посредници, които улесняват плащанията по корупционни сделки, въвеждане на кодекси за поведение за професионалните организации на юристи, финансисти и счетоводители, както и прилагане на законови и служебни санкции за лицата, които подпомагат реализирането на корупционните практики.

Индексът е продукт на независими едно от друго проучвания, които изследват възприятията на представители на бизнес средите и анализатори на риска от чужбина и от съответните страни. Той представлява съвкупност от мненията на тези, които вземат ключовите решения в областта на инвестициите и търговията. Важна последица от публичното оповестяване на Корупционния индекс е, че той съдейства за формиране на обществена чувствителност по отношение на корупцията и допринася за оказване на натиск върху управляващите.