България е сред страните, които за една година са успели да намалят безработицата значително. За година броят на безработните у нас е спаднал от 7% на 5,7%, сочат данните на Евростат.

Полша също е успяла да постигне успех с ограничаването на безработицата - от 9,5% на 7,3%. В Испания безработните са се увеличили - от 8,1% на 10,7%. В Ирландия процентът на хората без препитание също е нараснал от 4,5% на 5,7%.

Високата безработица беше един от „пороците на Прехода". Рязката трансформация на икономиката ни доведе до много  трусове, закриване на предприятия. Хората видяха живота си поставен на карта. Не са много тези, които успяха да преодолеят трудностите, да се преориентират и да отворят нова страница. Едва ли ще се намерят много хора, които горещо да похвалят държавата, че им е намерила работа. Обикновено възможностите, пред които е изправен един безработен, много често човек с висше образование и знания, е да започне тежка работа за малко пари. Браншовете, които предлагат услугите си, са сектори, в които има голямо текучество, а мениджърите са некоректни спрямо работниците си.    

Много кметове са изправени през проблема с безработицата. На практика този въпрос не съществува в столицата. София е стратегическо място за инвеститорите и атрактивна територия за бизнес. По тази причина тя се е превърнала в нещо като „американска мечта" за провинциалистите, които си търсят работа, предимно за по-висока заплата. Малките градчета обаче не разполагат с тези лостове за привличане на кадри каквито има в София. Затова и процесът на застаряване се чувства още по-силно там, защото в малките населени места остават тези, които не са успели да отиват в чужбина или в по-голям град. Най-често в такива случаи страдат по-възрастните, които трябва да правят компромиси със себе си, за да „си изкарат хляба".

Дали безработицата ще остане „нашата червена точка пред ЕС" и занапред, не се знае. Финансовите и енергийните проблеми проникват вече във всяко кътче на световната икономика. Предприятията също са застрашени предвид нарастващите им разходи. По логиката на предприемачите това означава съкращаване на производства, въобще намаляване на разходите, което може да доведе и до намаляване на персонала.   

Много хора без работа остават в сянка, без да имат регистрация. Скъпият живот, стресът, проблемите в семейството до такава степен изнервят хората, че подобни новини като ниска безработица не им правят впечатление.  

На фона на растящата инфлация в ЕС, спадът на безработицата в някои европейски страни предизвиква положителни оценки. В Еврозоната сезонната безработица през юни 2008 е 7,3%. През същия месец на миналата година е 7,4%. В 27-те членки на ЕС безработицата през юни е 6,8%.

Според Евростат през юни 2008 година в ЕС 16,322 милиона души са били безработни. От тях 11,352 милиона само в Еврозоната. Спрямо юни 2007 година броят на безработните е спаднал с 600 хиляди и е останал непроменен в Еврозоната. Най-ниските нива на безработица имат Дания - 2,6%, и Холандия - 2,8%. А най-лошите примери в това отношение са Испания - с 10,7% и Словакия - с 10,5%.

Като цяло безработицата както сред жените, така и сред мъжете в ЕС е намаляла. Безработицата сред 25-годишните в ЕС е 14,7%. През юни безработицата в САЩ е била 5,5% а в Япония - 4,1%.