Днес бе подписан договор за заем от Японската банка за международно сътрудничество ( JBIC )по проект „Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас". Договорът бе подписан от министъра на финансите Пламен Орешарски, министъра на транспорта Петър Мутафчиев и Акихико Коенума -директор на клон JBIC в Париж. Гости на събитието бяха посланиците - на Япония Цунехару Такеда и акад. Благовест Сендов - посланик в Япония.

Заемът

Стойността на заема е 230 млн. евро (54,617,000,000 японски йени). Той се отпуска по линия на официалната помощ за развитие от JBIC . Лихвеният процент на заема е 1.4% годишно, които трябва да бъдат погасени в следващите 25 години, като е отпуснат и 7-годишен гратисен период.

Проектът е свързан с изграждането и развитието на контейнерните терминали на прилежащите съоръжения и оборудване на двете пристанища с национално значение.

Министрите

Министър Орешарски отбеляза, че проектът ще помогне за икономическото развитие на страната, а освен това ще се отрази цялостно на търговията с ЕС. Министърът изтъкна за връзката между България и Япония и заяви, че се надява „да бъдат намерени най-добрите пътища за сътрудничество".

На 1.10.1999 г. Банката за износ и внос на Япония ("JEXIM") и Фондът за чуждестранно икономическо сътрудничество на Япония ("OECF") се сливат в Японска банка замеждунордно сътрудничество. Целта е банката да допринася за стабилното развитие на Япония и на международната икономика и общност посредством предпиемането на заемни и други финансови операции: за насърчаване на японския износ, внос или японските икономически дейности в чужбина; за стабилността на международния финансов ред; за икономическо и социално развитие или икономическа стабилност в развиващи се райони; съгласно принципа за неконкуриране с търговски финансови институции.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че България е страна, която е в процес на модернизиране и трябва да разполага с модерна инфраструктура, която ще утвърди държавата като източната врата на ЕС.

Мутафчиев посочи, че с реализацията на този проект ще могат да се обработват 900 хил. контейнерни единици ( за сравнение в момента пристанищата обработват едва 145 хил. единици), т.е. с новите терминали ще се увеличи с повече от 6 пъти обработката на товари.

Министър Мутафчиев е убеден, че взаимодействието с японските партньори доказва, че правителството може да работи конструктивно.

Японските кредитори

Директорът на френския клон на JBIC Акихико Коенума заяви, че с този проект ще се развие икономическата и социалната инфраструктура в двата български черноморски града. Ще се подобри както търговията, така и икономиката на страната.

Този проект според Коенума е символ на признателността и доверието към правителството. Японският банкер изтъкна, че този заем ще бъде последният, който България ще получи от Японското правителство под формата на помощи.

Посланикът на Япония в България н.пр. Цунехару Такеда посочи, че чрез този проект ще се улесни търговията между ЕС, Русия, Близкия изток и Азия. Господин Такеда разказа, че основен фактор в развитието на следвоенна Япония е била външната търговия, защото островната държава е бедна на природни ресурси.