Русенският университет е в първите 35 от общо 276 висши училища от Европейския съюз според шестте критерия за преподаване и обучение на системата "U-Multirank", съобщава русенското издание "Арена медия".

Университетът е едно от двете български висши училища, които заедно с още 407 университета от целия свят са участвали с професионално направление "Информатика и компютърни науки". То има и една от най-високите акредитационни оценки, дадени от НАОА в България.

"U-Multirank" е нова, ориентирана към потребителите, световна класация на университетите и колежите, която обхваща множество аспекти на висшето образование.

В класирането Русенският университет е преди университети, провеждащи обучение в същото професионално направление, от Щутгарт, Хановер, Хамбург, Потсдам, Орлеан, Тулуза, Ливърпул, Нотингам и други.

Висшето училище в Русе е на второ място е по критерий "Международни стипендии за изследвания", в топ 20 е по критерий "Включване на практически опит в специалността (за магистърски програми)", а по критерия "Студентски стажове в предприятия" е в първите 25. Студентите, оценяващи обучението по осем критерия, са дали оценки, които нареждат Русенския университет отново в първите 25, като по критерий "Качество на преподаването" висшето училище е на трето място.

Общо 1210 висши училища от Европа и от целия свят участват вече в "U-Multirank", създадена през 2013 година. Рейтингът формира своите оценки на базата на регистрираните резултати на висшите училища по 30 различни индикатора в пет групи - преподаване и обучение, наука, трансфер на знания, международна ориентация и влияние в региона, като представянето се оценява на две нива - за институцията като цяло и за професионалното направление.

"Участвайки в европейската класация "U-Multirank" даваме знак, че сме готови да се съизмерваме с много други университети. Това е и предварителна оценка за качеството на нашата работа. Продължаваме да развиваме всички наши професионални направления на високо ниво и сме готови да участваме в следващи издания на "U-Multirank", казва ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев.