Централните банки на девет югоизточни европейски държави, са се споразумели за повече прозрачност и сътрудничество, в условията на повишена заплаха от разразилата се кредитна криза в световен мащаб, коментира Ройтерс.

Участие в срещата са взели гуверньорите на централните банки от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Албания, Македония, Кипър, Босна и Херциговина, и Монтенегро. Това беше втората банкерска среща от юли насам, когато беше подписан първия меморандум за сътрудничество между отделните държавни институции. Особено голямо значение се отдава на борбата с прането на пари, тероризма и рисковите спекулативни инвестиции.

На днешното заседание са били обсъждани и рисковете от забавящата се световна икономика и евентуалните последици за страните от Югоизточна Европа. Въпреки че прогнозите за ръст на БВП в региона остават в рамките на 4%-6% за 2008 г., сериозен риск представляват големите дисбаланси по текущата сметка и необузданата инфлация.

В началото на месеца, рейтинговата агенция Fitch понижи кредитната оценка на България, Румъния, Естония и Латвия към „негативна" от „стабилна", именно заради неблагоприятните отрицателни салда по текущата сметка и високия ценови натиск.

Откакто Гърция либерализира финансовата си система през 90-те години и се присъедини към Еврозоната (2001 г.), търговските банки на страната непрекъснато купуват други кредитни институции в региона. Към днешна дата, по отношение на притежавани активи, гръцки институции контролират 26% от банковия пазар в Македония, 29% в България, 17% в Албания, 16% в Румъния и 10% в Сърбия.