Най-голямата американска банка по пазарна капитализация Bank of America Corp., се е съгласила да закупи ипотечния кредитор Countrywide Financial Corp., за сумата от $4 млрд. Припомняме, че банката направи губеща инвестиция в размер на $2 млрд. в Countrywide, само преди пет месеца.

Bank of America ще придобие акциите на Countrywide по $7.16 за брой. Офертата е със 7.6% под цената на затваряне на NYSE вчера.

„Надявам се, Bank of America да не хвърля грешни пари за кредитната компания", коментира Ерик Шопф от балтиморската инвестиционна компания  Hardesty Capital Management. „Пред няколко месеца, сделката която BoA направи, не беше от най-успешните. Дано вторият път нещата да се получат", продължава той.

Countrywide е най-голямата независима ипотечна компания, която се влива в Bank of America със своите 9 млн. клиента и такси за обслужване на общо $1.5 трлн. в ипотечни заеми. Пазарната капитализация на компанията обаче, се срина с над 82% до $4.5 млрд. през последните 12 месеца. Bank of America, се очакваше да загуби $1.3 млрд. от предишната си инвестиция в Countrywide, но след обявяването на слуховете за настоящата сделка, акциите на кредитора скочиха с 51% до $7.75. Това успя да върне оптимизма за финансовия резултат на BoA за 2007 г.

Countrywide е създадена през 1969 г. от Анжело Моцило. Днес той е изпълнителен директор, който продава привилегировани акции за общо $2 млрд. на Bank of Amerika през август миналата година, за да стимулира по този начин дейността на компанията. Акциите имат право на дивидент от 7.25% и могат да бъдат продадени при цена от $18. Това е около 57% над вчерашното им ниво на затваряне.

Акциите на Bank of America се покачиха с 56 цента или +1.5% на вчерашната сесия до ниво от $39.30. През последните 12 месеца, пазарната капитализация на банката се съкрати с над 26%, докато Countrywide се срина с над 82%.