Среща между синдикатите в жп и ръководството на БДЖ АД ще решава днес съдбата на предложените за съкращаване на 941 работни места в системата.

Решението за съкращения дойде изненадващо, след като на 20 март, т.г. изпълнителният директор на ИА " ЖП администрация" Симеон Ананиев съобщи, че няма да има съкращения в системата на БДЖ тази година, каза за Money.bg председателят на синдиката на железничарите  в България към КНСБ Петър Бунев.

На 11 май обаче е получено писмо от ръководството на БДЖ, което уведомява синдикатите за решението да се съкратят 941 работни места.

От тях 261 души ще бъдат пенсионирани, 232 са незаетите работни места, които ще бъдат ликвидирани, 59 души ще бъдат пренасочени и 389 ще са реално освободените хора от системата на железниците.

Внезапното си решение ръководството на БДЖ аргументира с приета миналата година "Програма за развитие на железниците за периода 2006 -2009г", в която се визира 5-6% съкращаване на персонала, уточни Бунев.

Тъй като програмата е приета преди година, ръководството имаше предостатъчно време да предприеме мерки за преквалификация на персонала и да не се стига да съкращаването на реални, вече заети работни места, смята Петър Бунев.

Ръководството на БДЖ твърди, че след съкращенията ще може да се постигне свободен финансов ресурс за увеличаване заплатите на останалите хора в железниците, но тъй като ще бъдат съкратени предимно нискоквалифицирани кадри, този ресурс няма да е особено голям и едва ли ще стигне за това увеличение, съмнява се шефът на синдиката.

По думите му недомислие е да има незаети работни места в БДЖ и да се търсят хора, а  от друга страна да се обявява толкова сериозно съкращение.

На въпрос има ли реална възможност БДЖ да подкрепи евентуална стачка в Столичния градски транспорт (информация, която изтече в петък), Бунев заяви, че е реална опасността от стачка в железниците, но тя е обвързана с преговорите за повишаване на трудовото възнаграждение на хората, работещи в БДЖ.

Повече подробности очаквайте в Money.bg, след срещата на ръководството на БДЖ със синдикатите, която започва в 14 часа.