По информация на WELT.de, британската телекомуникационна компания Vodafone търси ново седалище в Централна Европа, в което да концентрира функциите по управлението на разширилия се концерн. Столицата на Vodafone още не е избрана, но основните претенденти са два града.

Официално становище за подобни планове на мобилния гигант не може да се открие нито в икономическите служби на град Берлин, нито в централата на Vodafone Deutschland, която се намира в Дюселдорф, нито в централата на Vodafone в Нюбъри край Лондон. Но специалисти в бранша настояват,че подобна промяна е много вероятна.

Ходът за промяна на седалището най-обичайно се свързва с печеленето на „плюсове" пред клиентите и политиците на местния пазар. Предполага се, че не такъв ще бъде мотивът за британската компания, която обслужва 145 милиона души. В нея са заети сега 60,000 служители, от които само в Германия работят 9 хиляди. По-скоро подобна промяна ще послужи за целите на структурна реформа, в която германската столица поради географското си положение и добрата телекомуникационна инфраструктура е едно от най-подходящите решения.

Представител на градската управа на Берлин посочва, че подобен избор би бил „важен знак" за града. Известно е, че Vodafone предпочитат централни терени и големи площи; става дума за най-малко 20,000 квадратни метра. Ако се стигне до оферта, ще се търси терен на централно и просторно място като например Потсдамер платц.

Обаче нищо чудно изборът да пдне на град в Източна Европа, посочва германската медия. Два източни града са в надпреварата с Берлин, един от които е Варшава. Британците ще искат да приключат в най-бързо време смяната на седалището си и няма да са склонни на бавна и тежка процедура по строежа.

Трябва да се бърза, защото в Европа е трудно да се пробие единствено с мобилни услуги и те трябва да се съчетават стационарни мрежи - за което конкурентите са цяла тълпа.

Шансовете на Берлин да се пребори с източните конкуренти са доста високи. Наскоро изследвоателска група обнародва доклад, според който Берлин е най-отвореният световен икономически център с прекрасни „условия за изграждане на седалище на фирма" в комуникационната икономика и модерните услуги. За високостойностни проекти Берлин е за предпочитане пред Източноевропейските градове. Консултантите отбелязват наличието на свободни терени за строеж, квалифицирани служители, сигурна доставка на електричество и ниски телефонни разходи.