Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке е коментирал преди минути, че финансовите пазари все още не са напълно стабилизирани, като централната банка остава в готовност да помага с нови кредити ако се появи нужда от това.

Въпреки, че пазарите са отбелязали известно съвземане през последните месеци, те все още са далече от нормалното си състояние, коментирал е още Бернанке. „Оставаме в пълна готовност да помагаме на банковия сектор, ако кризата с ликвидността се изостри", споделил е днес той.

Коментарите на Бернанке се различават от тези на финансовия министър Полсън и изпълнителния директор на Citigroup Викрам Пандит, за които кризата е вече в историята. Шефът на ФЕД е предупредил, че ще отнеме известно време на финансовите компании да се възстановят, което пък може да е свързано с агресивно набиране на капитал и вътрешноорганизационни промени.

Недоверието в кредитния сектор накара участниците в него да спрат да си отпускат заеми на междубанковия пазар, което доведе до липса на свободен паричен ресурс. За да се справи с намалялата ликвидност, централната банка въведе нова схема за отпускане на краткосрочни кредити към търговските и дори инвестиционни банки. През последните месеци обемът на тези кредити бе по около $100 млрд. месечно, докато за май се предвиждат $150 млрд. при два транша.

Бернанке е заявил, че опитите на централната банка да възстанови пазара са допринесли за частично подобряване на ситуацията, но пък са навредили на финансовата дисциплина и условията за поемане на риск. В момента доста икономисти си задават въпроса дали ще е честно да се използват парите на данъкоплатците, за да се предотвратят по-големи кризи в имотния пазар или не.

„Централната банка се намеси веднага на пазара и спаси десетки финансови компании от позорен фалит, но това ще удари по дисциплината на хората работещи в сектора", коментирал е банкерът. „Финансовите институции и кредиторите им ще са спокойни в бъдеще, че дори и да оплетат конците винаги ще могат да разчитат Федералният резерв да ги спаси. Това е пагубна тенденция, с която трябва да се преборим", продължил е коментара си Бернанке.

Председателят на ФЕД по никакъв начин не е искал да коментира лихвената политика и бъдещите перспективи пред американската икономика. Припомняме, че през миналия месец монетарната комисия съкрати лихвеното ниво за последен път до 2%. В същото време се заговори за евентуално покачване на лихвите през второто полугодие, когато ефектът от по-високите цени на хранителните стоки и горивата ще увеличат инфлационния натиск.