"Бойко с половин кабинет до 9 януари", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Премиерът Бойко Борисов ще остане с половин кабинет до първото заседание на Министерски съвет на 9 януари. Осем от министрите му са си заявили платен годишен отпуск в първите дни на Новата година. Това става ясно от справка по закона за достъп до информацията, с която "Стандарт" разполага. Цветан Цветанов, Тотю Младенов, Десислава Атанасова, Свилен Нейков, Нона Караджова и Делян Добрев ще почиват през трите работни дни на седмицата от 1 до 6 януари. Само един ден - на 2 януари, ще отсъства Симеон Дянков, а Николай Младенов е поискал по-дълга ваканция - 10 дни.
Рекордьор по ваканции е финансовият министър Симеон Дянков, става ясно от справката. Неговият началник Бойко Борисов пък е ползвал най-малко от почивните си по закон дни. През тази година премиерът си е позволил само 5 дни почивка. При това те са от полагащите му се 30 дни от 2010 г. Борисов все още не е ползвал нито ден от отпуската си за 2011 и 2012 г. Така премиерът е натрупал неползвана ваканция от общо 91 дни. 18 от тях обаче премиерът ще загуби, защото те са от 2010 г., откогато важи въведеното 2-годишно ограничение за ползване на платения отпуск. Останалите дни - 13 за 2009 г. и по 30 за 2011 и 2012 г., ще бъдат изплатени като парично обезщетение при изтичане на мандата на правителството през 2013 г. Това означава, че тогава премиерът ще получи накуп почти три заплати, ако не излезе в отпуск по изборите. От първия си ден на държавна работа като главен секретар през 2001 г. обаче Борисов си дарява заплатата. Възнаграждението, което той получава като премиер, е 3300 лв.
Прочети още от статията на в. "Стандарт"

"Куп нови срокове за данъците" е водещo заглавиe на „Tpyд"
Доходите от лихви по срочни депозити ще се облагат с 10% от Нова година. Това като че ли е най-радикалната данъчна промяна, която ще ни връхлети догодина. Заради нея останаха в сянка куп промени в сроковете за отчитане и внасяне на повечето данъци, които влизат в сила от 1 януари. Например редица налози от месечни стават годишни с цел облекчаване на бизнеса.
Данъкът върху разходите става годишен и ще се внася еднократно до 31 март на следващата година. Сега налогът е месечен и се внася до 15-о число. Данъкът върху приходите на бюджетните предприятия също от месечен става годишен и ще се внася до 31 март на следващата година. Същото важи и за налога върху дейността от опериране на кораби.

Окончателните данъци върху доходите вече ще се внасят на тримесечие, а не ежемесечно, както е в момента. Данъчната основа за определяне на данъка върху представителните и социалните разходи, предоставени в натура, ще бъде в размер на начислените разходи за съответната година, а не за месеца, както е сега.
Прочети още от статията на в. „Tpyд"

"ИТ фирмите се цакат за кадри", четем на първа страница на в. "Монитор"
ИТ фирмите у нас се цакат за компютърни специалисти. „Работодателите си крадат взаимно кадри, като им предлагат по-високи заплати", обясни пред „Монитор" експертът по човешки ресурси в посредническа фирма за работа Пламен Робов. За да привлекат служители на конкуренцията, мениджърите броят с по 200 лв. над заплатата, която получават при тях. Експерти обясняват, че тази война между компаниите допълнително
вдига цената на спецовете
които от години са сред най-високоплатените служители. И през 2013 г. ще има сериозно търсене на ИТ специалисти. Причината за големия интерес към компютърни спецове била, че все повече чужди компании местят дейността си у нас заради евтината работна ръка. В същото време кадрите, които излизат от университетите, били недостатъчни.
Освен че ще наемат нови работници, ИТ компаниите смятат да увеличат възнагражденията на подчинените си през следващата година. Според експертите в сферата на човешките ресурси ръстът на заплащането ще е до 9%.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Шестте модела на 2012 г. в икономиката", пише в. „24 часа"
Kаква бе световната мода в големите социални и икономически идеи през 2012 година? И кога те ще стигнат до България? На първия въпрос категоричен отговор дава класацията на в. "Файненшъл таймс" за най-добрите икономически книги на 2012 г. (http://www.ft.com/intl/cms/s/2/88bdb3c0-37cf-11e2-a97e-00144feabdc0.html#axzz2E5o0AAai)
Мога да се похваля, че от шестте най-добри икономически книги за 2012-а, четири са вече в библиотеката ми и съм ги използвал многократно в скромните си статии. Виновен ли съм, че родните авторитети смятат статиите ми за ретроградна, лява, комунистическа пропаганда? Да се сърдят на "Файненшъл таймс", този развъдник на комунизъм.
Но да представя книгите една по една.

На първо място "Файненшъл таймс" класира "Защо нациите се провалят" (Why Nations Fail) от Дарън Ачемоглу и Джеймс Робинсън. Основната идея на тази книга е, че народът трябва да си извоюва правата и институциите. Даром нищо не се дава. Че ако не се пребори за интересите си, елитът ще го ограби до шушка.

Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Волфганг Шойбле видя края на най-лошото от кризата", четем на първа страница на в. "Класа"
Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че най-лошото от кризата в еврозоната вече е зад гърба ни. Той каза това в интервю за броя на в. "Билд" от петък, цитирано от БГНЕС. По този начин той проявява по-голям оптимизъм от канцлера Ангела Меркел, която на 10 декември заяви, че тревогата не може да бъде напълно отменена. Меркел посочи, че е умерена оптимистка, разграничавайки се от по-категоричния оптимизъм на френския президент Франсоа Оланд, който отбеляза, че кризата в еврозоната е зад гърба ни. Според Шойбле Гърция съзнава, че ще може да преодолее затрудненията си само чрез трудни реформи. "Правителството в Атина знае, че не може да изисква прекалено много във финансово отношение от другите страни в еврозоната. В резултат на това сега то се заема с реформите", заяви министърът.

Прочети още от в. "Класа"

"Още 229 милиона лева изхарчени незаконно за "Цанков камък"", пише в. "Труд"
Над 229 млн. лева са изхарчени незаконно по енергийния проект "Цанков камък" в последните десет години. Това става ясно от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с който "Труд" разполага.
Проверката продължи повече от две години и приключи преди броени дни. Ведомството е установило, че изграждането на хидровъзел "Цанков камък" се е оскъпило почти три пъти от 2003 г. до сега - от 250,3 млн. лв. на 741,2 млн. лв., без да има видима причина.
По време на изпълнението на обекта нерядко не са обявявани обществени поръчки. В други случаи процедурите са били раздробявани на малки части, така че стойността на дейностите да падне под прага на Закона за обществените поръчки.
Прочети още от статията на в. „Tpyд"

"Изтеглихме 42,77 млрд. лв. кредити", пише в. "Монитор"
Гражданите продължават да изпитват трудности с изплащането на жилищните заеми, показват данни на Българската народна банка (БНБ). 8,82 млрд. лв. е размерът на ипотеките, отпуснати от банките към края на ноември. Това означава, че делът на лошите и преструктурирани жилищни кредити е 21,27 на сто или за около 1,88 млрд. лв. През октомври обаче проблемните ипотеки са били 21,21%. От БНБ класифицират като лоши заемите с просрочие над 90 дни.
На годишна база размерът на лошите и преструктурирани жилищни кредити нараства още по-значително. През ноември 2011 г. размерът на отпуснатите ипотечни заеми е бил приблизително същият както към настоящия момент. Тогава обаче делът на лошите и преструктурирани жилищни кредити е бил 19,43 на сто. Това означава, че за една година
нередовно обслужваните ипотеки са нараснали със 166,9 млн. лв.
От статистиката на централната ни банка става ясно още, че хората плащат най-редовно вноските по потребителските си кредити. Към края на ноември банките у нас са отпуснали такива заеми в размер на 7,31 млрд. лв. От тях лоши и преструктурирани са 16,6%.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„На пазара на труда има глад за млади образовани мъже", пише в. „24 часа"
С Лъчезар Богданов, икономически анализатор в "Индъстри уоч", разговаря Генка Маркова
- Известен социолог обяви преди дни, че икономическата среда в България се влошава. Така ли е?
- Не съм сигурен, че този извод е базиран на твърди факти. Има усещане за влошаване и до голяма степен то е повлияно от редица политически скандали през последните месеци.
Факт е, че България не се движи особено бързо с икономически реформи, за да стане по-добро място за инвестиране. Други страни от Източна Европа, включително и Русия, се представят малко по-добре. Но едва ли може да кажем, че това се случва само през последните месеци. По-скоро някои други страни действат по-бързо и правят сравнително по-добри реформи.
Прочети още от в. „24 часа"

"Европейски фирми искат Варна-Запад", информира в. "Стандарт"
Големи европейски компании се интересуват от концесионирането на пристанище Варна-Запад. Това каза за "Стандарт" генералният директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) Мирослав Петров. При последното ни посещение в най-големите пристанища на Холандия, Белгия и Германия - Ротердам, Антверпен и Дуисбург (най-голямото вътрешно германско пристанище на р. Рейн), транспортни компании от най-високо европейско ниво проявиха огромен интерес към Варна-Запад, обясни Петров. Става дума за огромни консорциуми, които имат и собствени товари, и развиват дейност като пристанищни оператори и спедитори, разказа Петров, но отказа да назове конкретни имена. Интересът им обаче е единствено към пристанище Варна-Запад. Порт Варна-Изток не ни интересува, така че не ни го предлагайте в пакет с Варна-Запад, категорични били представителите на компаниите.
Прочети още от в. "Стандарт"