Един излиза, друг влиза: Индонезия обмисля дали да излезе от ОПЕК, а Бразилия иска да влезе в Организацията на страните износителки на петрол. Ако бъде приета, латиноамериканската държава ще се бори за по-ниски цени на горивото.

До тази новина са се „докопали" журналисти от SPIEGEL в разговор с бразилския президент Лула да Силва. Да Силва е казал, че след разкриването на несметните залежи петрол на няколкостотин километра навътре в морето от Рио де Жанейро, той възнамерява да работи за приемането на Бразилия в ОПЕК.

В организацията той ще се застъпва за по-евтин петрол за света. Разбира се, това противоречи на интересите на настоящите членове на ОПЕК за възможно най-висока цена на петрола.

В интервюто с германските журналисти да Силва е акцентирал на първо място върху огромните икономически постижения на неговата страна и е изтъкнал екологичната полза от употребата на биогорива от захарна тръстика: „Производството е евтино извън всяка конкуренция".

Европейците изтъкват, че производството на биогорива се осъществява за сметка на добива на хранителни реколти, на първо място зърнени храни. Лула е реагирал с апела Европа да преотстъпи на другите производството на биогоривата.

„Това ние или африканците го можем много по-добре". В края на краищата тъкмо европейците и американците използват храни като царевица или захарно цвекло за направата на биогорива. Препоръката на бразилския президент гласи: „Първият свят по-добре да престане да субсидира собственото си селско стопанство и да държи високи предпазни мита за вноса".

Преди държавното посещение на канцлера на ФРГ Ангела Меркел в Бразилия между 13 и 15 май, Лула да Силва призовава Меркел и нейните европейски колеги отново да се ориентират към Южна Америка и да „нямат страх от левите в Латинска Америка".

В началото на тази седмица правителството на Индонезия (единствен член на ОПЕК от Източна Азия) заяви, че обмисля дали да не се изтегли от картела, тъй като добивът на петрол в страната спада. Индонезия дори е внасяла петрол, така че претегля има ли още плюсове от членството й в организацията.