Според някои от най-заклетите бикове на борсата, вчерашното понижение на щатските индекси се дължи просто на изнервеността на инвеститорите, като скоро корекцията ще приключи. За повечето спекуланти обаче, последните два дена на спад, бяха ясен сигнал, че капиталовите пазари най-накрая реагираха на влошения кредитен пазар.

В четвъртък 26 юли, европейските борсови индекси приключиха на червено, а американските пазари ги последваха с още по-големи отрицателни стойности. Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 440 пункта или -3.2% в най-ниската си точка за деня, като почти през цялото време се търгуваше толкова интензивно, че задейства ограничителните мерки използвани да понижават свръх-волатилността.

Малко по-късно Dow възстанови част от загубите си, като приключи сесията с 312 пункта по-ниско от предходния ден. Това беше вторият по големина борсов срив за тази година. По-широкият индекс S&P 500 и технологичният Nasdaq същ пострадаха сериозно вчера. Доходността на американските дългови книжа се понижи рязко (цените се покачиха) след като инвеститорите побързаха да пренасочат капиталите си към по-ниско-рискови активи. В петък сутринта, както можеше да се очаква, паниката достигна и азиатските пазари, които продължиха спада.

Дълбоката корекция не беше причинена чак толкова от разочароващите доклади за печалбите на корпорациите, колкото от скокът в цената на кредитите. Лихвените нива на банките се повишиха в последните седмици, главно заради негативните очаквания за вторичния ипотечен пазар и възможността от прехвърлянето на слабото му представяне към хедж-фондовете и първичните моргиджи.  

Малко са онези икономисти в момента, които очакват да видят подобрение на пазара на недвижими имоти преди средата на следващата година, докато все повече стават анализаторите, които предричат икономически спад в следствие на затрудненията в сектора. В Четвъртък следобед, фючърсните пазари оценяваха на 100% възможността ФЕД да понижи лихвеното ниво до края на годината.  

Wall Street успя да се възстанови леко четвъртък следобед, след като министърът на финансите на САЩ Ханк Полсън заяви, че кризата във вторичния ипотечен пазар може да бъде удържана. Вече обаче едва ли има човек, който е в час с американските пазари и който да смята, че има възможност вторичния пазар да не засегне другите финансови пазари.

 

С покачването на лихвените нива, се покачва и опасността от невъзможност за обслужване на кредитите от компаниите, които в момента са сериозно задлъжняли. Друг фактор, който натискаше цената на акциите беше неосъществените очаквания за по-голям брой сливания и придобивания между компаниите.

Не беше чудно защо акциите на банките и брокерските компании, които вече отнесоха няколко удара тази година, бяха най-тежко разпродавани в четвъртък. Те представиха лоши финансови отчети за тримесечието, тъй като трябваше да включат нежеланите кредити в балансите си, защото не можеха да ги отпуснат на инвеститорите. Банките с най-големи такива баланси бяха Citigroup и JP Morgan Chase. Инвестиционните банки отдавна се търгуват на по-ниски цени, тъй като са определяни от инвеститорите като „черни кутии" пълни със сложни инструменти, които даже собствените им служители не разбират.

Колкото и черен да беше вчерашния ден, все още Dow Jones е с 8% по-високо за годината. Биковете твърдят, че акциите все още има на къде да растат, а икономиката продължава да е учудващо силна. Ако продължим да гледам позитивно на нещата, трябва да отбележим и десетките компании, които декларираха високи норми на печалбата през второто тримесечие и за полугодието.