Китайският автомобилостроител Chery и американската компания Chrysler ще създадат заедно нова линия коли, която ще се рекламира и ще се продава под собствена марка, казва главата на Chery Automobile, цитиран от агенция Синхуа.

Новата линия ще бъде произвеждана от Chery и ще се продава чрез джойнт венчъра, който двете компании ще създадат, е казал Ин Тонгяо в интервю за китайската медия.

Двата производителя на автомобили ще изградят производствена база на китайска територия. Колите ще са предназначени за износ според съглашението за кооперация. Това съглашение определя, че някои от сегашните модели на Chery ще се продават под марките на Chrysler Group в Северна Америка и Европа след модификация.

„Като младо и бързо нарастващо предприятие, Chery трябва да научи повече от водещите автомобилостроители като Chrysler Group", признава Ин. Кооперацията ще помогне да се засилят изследователските възможности и ще насочи развойната дейност по бърз и надежден път.

Джойнт венчъра няма да засегне свободното навлизане на всички собствени марки на Chery на световния пазар.

Основана през 1997, Chery е един от десетте най-големи автомобилостроители в Китай и една от малкото компании, които успешно произвеждат собствени модели, вместо да правят чужди марки по лиценз. За първите девет месеца на миналата година Chery е продала 50,000 автомобила в чужбина.