Много чешки компании проявяват интерес към участие в изграждането на АЕЦ "Белене".

Това заяви министърът на промишлеността и търговията на Чехия Мартин Ржиман по време на срещата си с вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Двамата обсъдиха днес в Прага възможностите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни.

Официално единствено енергийната компания ЧЕЗ е подала оферта за участие в процедурата по избор на стратегически инвеститор в АЕЦ Белене, който да придобие 49% от капитала на бъдещата втора атомна централа.

Възможно е при евентуален успех на чехите в процедурата, те да привлекат други чешки компании, които да участват като под-изпълнителски фирми към чешкия енергиен гигант.

По време на срещата стана ясно, че България и Чехия имат общи интереси и съвпадащи позиции относно ядрената енергетика. Общо беше мнението, че развитието на този дял на енергийното производство би имало положително влияние върху икономиката в условията на повишаващи се цени на енергията и на стремежа към разнообразяване на енергийните източници.

И двете страни защитиха позициите си, че потвърждават правото на всяка страна да развива ядрени енергийни мощности. 

Чехия е сред десетте най-големи инвеститори в България и чешки компании успешно инвестират в различни сектори на българската икономика. Търговският стокообмен бележи трайна възходяща тенденция - само за 2006 г. неговият ръст е с 30 процента.

Големи чешки фирми със солиден опит в реконструкцията на жп линиите са изявили желание да участват в обновяването на българската железопътна мрежа, съобщи още чешкия министър на икономиката.