„Това е историческа смяна на тенденцията": до 2011 се очертават 179 млрд. евро приходи в повече от данъци за Германия. При изнасянето на тези данни финансовият министър на ФРГ Пеер Щайнбрюк показа еднозначно, че в същия период ще бъде прекратено правенето на дългове, пише Spiegel.  

В петък в Берлин министерството на финансите е съобщило, че федерацията, федералните провинции и общините в идните четири години могат да разчитат на допълнителни приходи от 179,2 милиарда евро. От тях 87 милиарда ще отидат за ФРГ. При това доскоро прогнозите бяха за повече, за близо 200 милиарда допълнителни приходи и 90 млрд. за федерацията.

Тази година допълнителните приходи ще са 20,2 милиарда повече, през 2008 плюсът ще тежи 47,9 милрд. евро.

Щайнбрюк, политик от левите SPD, заяви, че от настоящата гледна точка нетното поемане на кредити от федерацията най-късно до 2011 трябва да се редуцира до нула. Най-късно до 2010 трябва да се удаде изравняване на общодържавния дефицит на федерацията, провинциите, общините и социалното осигуряване до нулата. „Това е историческа смяна на тенденцията".

Във федералното правителство от седмици върви спор как да се разпределят тези допълнителни приходи. SPD и управляващата коалиция искат парите за своите министри, дори финансирането на изграждане на детски ясли става спорно - ако Щайнбрюк и колегите му не издържат този тест за власт, трябва да се намесва канцлерът Меркел. Във всички случаи санирането на бюджета се дава за централна цел.

Щайнбрюк заяви след преброяването на данъците, че федерацията в политиката си ще се придържа към тризвучието: „Инвестиране, Саниране, Реформиране". Финансово- политическите игрални пространства би трябвало да се използват за насърчаване на растежа и заетостта, както и за инвестиции в бъдещето. За тях годишно финансовото планиране предвижда два милиарда евро. Става дума за областите образование, изследвания, семейство, опазване на климата, инфраструктура, помощ за развиващите се и сигурност.