МС отпусна допълнителни средства за изплащането на всички дължими заплати на работещите в "Напоителни системи".

Това обяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от БГНЕС.

На днешното си заседание служебният кабинет е отпуснал допълнително 4.5 млн. лв., които ще послужат изцяло за заплащане на заплати и осигуровки.

Оттук насетне започва и одитирането на изразходваните за предходните 3 години средства от "Напоителни системи", за които бил поет ангажимент да бъдат заплатени още в края на март 2014 г., обясни на свой ред финансовият министър Румен Порожанов.

По-рано днес работещите в "Напоителни системи" ЕАД обявиха, че излизат на национален митинг-протест, пред пред сградата на Министерския съвет. Освен в София протести ще има също в Шумен, Варна, Русе.

Служителите на "Напоителни системи" настояват да им бъдат изплатени заплатите, които не са взимали от месеци. Дружеството е декапитализирано и на практика в реален фалит.

Над 3 млн. лв. са забавените трудови възнаграждения и осигуровки. Средната заплата е около 500 лв., но работниците на терен, които отводняват и напояват площите, са с по 350-380 лв. Още 3 млн. лв. е борчът на дружеството към НАП и понеже не го погасява, сметките са блокирани. Общо 22 млн. лв. са дълговете на държавната фирма.