Ден на София ще бъде отбелязан днес в Брюксел. Меглена Кунева ще открие форума "Брюксел посреща София в семейството на европейските столици".

Събитието е посветено на приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 година и се организира със съдействието на региона Брюксел-столица.

Тържественото начало на Деня на София ще бъде дадено в присъствието на столичния кмет Бойко Борисов, министри от региона Брюксел-столица, посланиците на България в Белгия и на Белгия в България Христо Георгиев и Филип Беке.

В рамките на форума се предвижда провеждане на семинар на тема "Новите хоризонти на България", богата културна и художествена програма.

След тържеството ще се проведе семинар, организиран от Съюза на брюкселските предприятия и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Програмата на софийския кмет в Брюксел предвижда още срещи с еврокомисаря за околната среда Ставрос Димас, с министри от региона Брюксел-столица, както и посещение на завода за преработка на битови отпадъци в брюкселския квартал Лакен.